Ministerul Sanatatii a elaborat doua proiecte de acte normative care prevad noi reglementari referitoare la ingrijirile medicale necesare pentru pacientii cu arsuri.

Proiectul de ordin pentru infiintarea comisiilor de analiza a solicitarilor de transfer in strainatate in vederea efectuarii tratamentului pentru pacientii cu arsuri grave prevede ca transferul in strainatate se va face numai pentru cazurile care intrunesc criteriile de acces in centrele de mari arsi, conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sanatatii nr. 476/2017 privind organizarea si functionarea structurilor care acorda asistenta medicala si ingrijirea bolnavilor cu arsuri si numai in cazul in care paturile pentru tratamentul arsilor grav de la nivel national sunt integral ocupate, prin confirmare de catre Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta - COSU, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Comisia, care va analiza dosarul medical al pacientului si va stabili daca este necesar transferul acestuia in strainatate, este formata din trei membri: medicul curant al pacientului, medicul sef linie de garda ATI si medicul sef linie de garda chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva sau chirurgie generala, dupa caz. Aceasta comisie se va intruni in regim de urgenta la solicitarea medicului curant al pacientului, in maximum doua ore de la primirea cazului.

Proiectul mai stipuleaza ca decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul in strainatate se transmite Ministerului Sanatatii - Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta - COSU, care solicita la Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizeaza demersurile necesare pentru intocmirea raportului medical necesar eliberarii documentului S2, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, proiectul asigura un acces mai bun al pacientilor cu arsuri la servicii medicale prin adaugarea unor noi criterii de acces in centrele de mari arsi.

Cel de-al doilea proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea si functionarea structurilor care acorda asistenta medicala si ingrijirea bolnavilor cu arsuri propune ca recuperarea medicala pentru pacientul cu arsuri sa se desfasoare in sectia de Medicina Fizica si de Recuperare a spitalului in care acesta a fost tratat sau, daca starea pacientului o permite, in alte sectii de Medicina Fizica si de Recuperare, in ambele situatii asigurandu-se personalul necesar pentru reabilitarea medicala a pacientilor cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca in cazul centrului pentru arsi care asigura ingrijiri pentru copii sa fie inclusi in schema de personal si medici in specialitatea pediatrie si chirurgie pediatrica.

Cele doua proiecte au fost elaborate de specialisti in ATI, chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva si recuperare medicala din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, cu consultarea reprezentantilor pacientilor care au suferit arsuri.

Cele doua documente se afla in transparenta decizionala, pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Sursa foto: Shutterstock /Spotmatik Ltd

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri