Pentru un pacient, o eroare de diagnosticare poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Chiar daca estimarile variaza, anual, mai mult de 100.000 de americani au murit sau au fost traumatizati definitiv din cauza unor diagnostice medicale intarziate, gresite sau incomplete.

O echipa de cercetatori condusa de un expert de la Institut Armstrong pentru Siguranta Pacientilor si Excelenta in Diagnostic de la Johns Hopkins Medicine a identificat trei categorii majore de boli - evenimente vasculare, infectii si cazuri de cancer - care reprezinta aproape trei sferturi din situatiile de diagnostic gresit care au condus la moartea pacientului sau la traumatizarea acestuia. Rezultatele echipei s-au bazat pe analiza unor documente care reprezentau cereri de asigurare impotriva malpraxisului.

Dizabilitatea temporara sau permanenta si moartea pacientilor, asociate cu erori de diagnostic in ceea ce priveste infectiile de sange, evenimentele vasculare si cazurile de cancer.

Cercetatorii au descoperit ca erorile de diagnostic au fost cele mai comune, catastrofale si mai costisitoare greseli medicale din sistemul de sanatate.

Bolile mortale cel mai des diagnosticate gresit

Potrivit cercetatorilor, erorile de diagnostic care au condus la moarte sau la invaliditatea pacientului au fost asociate cu proasta diagnosticare a cancerului (37,8%), evenimente vasculare (22.8%) si infectii (13,5%). Ele au fost descrise drept "the big three".

Autorii descriu 15 conditii specifice derivate din "the big three", care impreuna reprezinta aproape jumatate din toate problemele de sanatete survenite ca urmare a unui diagnostic gresit. Cea mai mare pondere de la fiecare categorie este reprezentata de accident vascular cerebral, septicemie si cancer pulmonar. Acestea sunt insotite de atac de cord, tromboembolism venos (cheaguri de sange la picioare si plamani), anevrism disecant al aortei (o ruptura a aortei), tromboembolism arterial (infarct miocardic), meningita si encefalita, infectie, pneumonie, endocardita infectioasa (o infectie a inimii), dar si cancer la san, la prostata, cancer de piele sau colorectal.

"Stim ca erorile de diagnostic se intampla in toate domeniile de medicina. Exista peste 10.000 de boli, fiecare dintre acestea putand sa se manifeste cu o varietate de simptome, astfel incat poate fi dificila gasirea unei abordari bune pentru tratament ", este de parere dr. David Newman-Toker, director al Institutului Armstrong care a demarat intregul studiu. "Constatarile noastre sugereaza ca cele mai grave probleme de sanatate pot sa fie atribuite unui numar surprinzator de mic de acuze medicale. Tot nu va reprezenta o rezolvare usoara sau rapida, dar ne ofera atat un punct de inceput, cat si o speranta reala ca problema va fi solutionata pe viitor".

Descoperirile arata ca daunele medicale cauzate de erorile de diagnosticare ar putea fi reduse substantial in urmatorul deceniu, dar numai daca comunitatea medicala ia in serios apelul la actiune al Academiei Nationale de Medicina din 2015, precum caruia imbunatatirea diagnosticului "reprezinta un imperativ moral, profesional si de sanatate publica“.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat toate cele 11.592 cazuri de diagnostic gresit dintre 2006 si 2015, care au fost extrase dintr-o lista a cererilor de malpraxis deschise si inchise din S.U.A., documentate in baza de date a Comparative Benchmarking System (CBS).

Baza de date include informatii de la 400 de spitale, inclusiv peste 30 de spitale universitare si de invatamant, acoperite atat de programe de asigurari sociale, cat si de asigurari private, reprezentand peste 180.000 de medici din toate cele 50 de state, plus Washington, D.C. si Puerto Rico.

Dintre cazurile de diagnostic eronat cu grad mare de severitate, varsta medie a pacientilor a fost de 49, iar mai mult de jumatate au fost femei. Pentru copiii si adultii tineri (cu varste intre 0-20 ani), cele mai multe si mai grave erori de diagnostic au provenit de la infectii netratate (27,6%). De asemenea, pentru aceasta categorie de varsta evenimentele vasculare au reprezentat 7,1% si cele de cancer 9,1%. In acelasi timp, cifrele au fost inversate pentru adulti si persoanele in varsta. Aproximativ jumatate din cazurile cu severitate severa studiate de cercetatori au condus la moartea pacientului, in timp ce cealalta jumatate a dus la invaliditate permanenta.

De asemenea, cercetatorii au constatat ca, in mai mult de 85% din cazurile de eroare de diagnostic, a fost vorba de un esec al judecatii clinice, care presupune recunoasterea constienta sau subconstienta a unor combinatii sau configuratii de elemente care sugereaza sau confirma un diagnostic. Cercetatorii spun ca acest lucru reprezinta inca o dovada ca sistemele de sanatate trebuie sa faca mai mult pentru a sprijini procesul de luare a deciziei cu privire la diagnosticul clinic al unui pacient.

Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca majoritatea erorilor de diagnostic (71,2%) asociate cu afirmatiile privind malpraxisul au aparut fie in cabinetele de urgenta, unde au fost semnalate cazuri de infectii netratate si accidente vasculare omise, dar si in spitale,unde riscurile mai mari au fost cele legate de diagnostice gresite in ceea ce priveste cancerul.

"Aceste descoperiri ne ofera o foaie de parcurs pentru a realiza la ce fel de probleme trebuie sa gasim rezolvare in perioada imediat urmatoare", a tinut sa precizeze Newman-Toker.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri