21 Iulie 2019

Purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat



Purtatorul de cuvant al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat, anunta Digi24. Osmanovici a declarat, miercuri, intr-un interviu la un post de radio pe tema defectiunii sistemului informatic de la CNAS, ca "oamenii mor oricum, si cu, si fara sistem".

Cu patru zile in urma, Osmanovici a sustinut, intr-o interventie telefonica pentru B1 TV, ca declaratia sa a fost interpretata gresit. "Dincolo de faptul ca declaratia a fost interpretata gresit, am explicat (de ce este picat sistemul informatic din sanatate - n.red.) cu riscul de a fi cinic. A fost diferenta intre ce am zis eu si ce a zis respectivul reporter, dar nu are relevanta asta. Este mult mai important sa fie inteles urmatorul lucru: in conditiile in care din 24 au aparut disfunctionalitati si au existat momente extrem de apasatoare in care a trebuit sa interactionez cu oameni si sa le explic ce se intampla cu sistemul, fara sa folosesc ca o scuza, m-am dus in zona de oboseala si cand omul este obosit greseste. Vreau sa mai spun ca faptul ca un sistem e indisponibil temporar nu afecteaza serviciile de sanatate", a afirmat purtatorul de cuvant al CNAS.

In urma cu trei zile a scris, pe pagina sa de Facebook, ca afirmatia a fost gresita. "Am gresit. Mi s-a parut atat de revoltatoare speculatia jurnalistului ca din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, incat am reactionat intr-un mod total nepotrivit si lipsit de empatie. Pentru cine are rabdarea sa asculte declartia mea va intelege mai bine. In ultimele 17 zile, am explicat situatia de multe de ori si am dat zeci de interviuri. Se poate intampla sa obosesti si sa gresesti. Imi pare rau. Dincolo de asta, avem o mare responsabilitate fata de sanatatea oamenilor si modul gresit in care m-am exprimat si s-a interpretat nu trebuie sa afecteze informatia ca blocajul platformei online NU impacteaza sanatatea oamenilor. Toti pacientii SUNT SI POT FI ingrijiti, chiar si cu sistemul informatic TEMPORAR offline", a scris Osmanovici in urma cu trei zile pe Facebook.

Vineri, premierul Viorica Dancila a declarat ca il va demite pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Razvan Vulcanescu, daca acesta nu isi va da demisia, scrie Agerpres.

"Domnul Vulcanescu trebuie sa inteleaga ca acest lucru nu este optional. Este un lucru obligatoriu. Daca dumnealui nu isi da demisia, il voi demite. Voi cere doamnei ministru (al Sanatatii - n.r.), ca asa se procedeaza, (...) il vom demite noi si vom numi pe altcineva. Nu am intrebat daca vrea sa isi dea demisia, am spus ca trebuie sa isi dea demisia si acest lucru il va face", a afirmat sefa Executivului.

Sistemul cardului national de sanatate a reinceput sa functioneze vineri dupa-amiaza, pentru prima data dupa 19 zile de blocaj, fiind cea mai grava avarie de la darea lui in folosinta. Medicii au explicat ca, in aceasta perioada, au fost nevoiti sa trimita acasa o parte dintre pacienti, din cauza ca riscau sa achite din buzunar contravaloarea serviciilor care nu puteau fi inregistrate in sistem.



Citeste si