Potrivit unor date transmise de Ministerul Sanatatii in legatura cu gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecarui judet, in 2018, reiese situatia alarmanta a mai multor unitati spitalicesti din Romania. Astfel, cele mai afectate de lipsa de personal medical sunt spitalele din localitatile mai mici, precum Mioveni sau Nucet.

Deputatul USR Daniel Popescu atrage atentia Ministerul Sanatatii cu privire la gradul foarte redus de ocupare a posturilor de medici din unele spitale din Romania si solicita Guvernului demararea unei anchete in acest sens si masuri urgente pentru remedierea situatiei.

De asemenea, Daniel Popescu, vicepresedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, a interpelat Ministerul Sanatatii pentru a solicita o serie de informatii referitoare la deficitul de medici specialisti cu care se confrunta Romania in ultimii ani si cu privire la masurile pe care Ministerul le are in vedere pentru reducerea acestui deficit. In raspunsul formulat, Ministerul a prezentat situatia privind gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecarui judet din Romania.

Spitalele din Romania care sufera din cauza lipsei de personal medical

Potrivit datelor transmise de MS, in legatura cu gradul de ocupare a posturilor de medici la nivelul fiecarui judet, cele mai afectate de lipsa de personal sunt spitalele din localitatile mai mici. La Spitalul de Boli Cronice Calinesti, jud. Arges, gradul de ocupare cu medici este de doar 25%, iar la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, jud. Buzau, gradul de ocupare este de 36%. De asemenea, la Spitalul de Psihiatrie Nucet din Bihor gradul de ocupare este de doar 39%, iar la Spitalul de Boli Cronice Smeeni din Buzau, de doar 36%.

In spitalele judetene de urgenta, lucrurile nu sunt mai putin ingrijoratoare. La Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, gradul de ocupare cu medici este 64%, iar la Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu – de 65%. Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi este intr-o situatie si mai alarmanta: aici, ocuparea cu medici nu depaseste 51%.

In Bucuresti, gradul mediu de ocupare cu medici este de 75%. In Cluj, de 72%

In Suceava, gradul mediu de ocupare cu medici este de 65%. De exemplu, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, gradul de ocupare este de 64%, iar la Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc nu depaseste 54%. Spitalul Orasenesc Gura Humorului este intr-o situatie si mai grava – 48% grad de ocupare, iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajunge la un grad de ocupare de 41%. Spitalul Judetean de Urgenta din Suceava are un grad de ocupare de 74%.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad are un grad de ocupare de doar 67%, Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri de 50%, in timp ce Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare are grad de ocupare de 65%. De asemenea, Institutul Regional de Oncologie Iasi are gradul de ocupare de 50%.

La polul opus, sunt si spitale cu grad de ocupare de 100%, printre care Spitalul Clinic Filantropia, Spitalul Orasenesc Baraolt, Spitalul Orasenesc Hirlau sau Spitalul de Boli Infectioase Dermatovenerologie si Psihiatrie Baia Mare.

In plus, potrivit interpelarii firmulate de USR, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" are grad de ocupare de 95%, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Brasov are 80%, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca are 94% grad de ocupare. Vezi aici mai multe date.

USR solicita Guvernului masuri concrete de redresare a situatiei

Pe baza analizei acesteia, din care reiese starea alarmanta a mai multor unitati spitalicesti din Romania, deputatul USR solicita Guvernului masuri concrete si imediate de redresare a acestei situatii.

Principala cauza a deficitului de medici din sistemul sanitar public romanesc este exodul medicilor care au migrat din tara pentru salarii mai bune. In acest sens, principala masura in vederea diminuarii dezechilibrelor structurale din sistem a fost adoptarea legii 153/2017, potrivit careia medicii beneficieaza, incepand cu luna martie 2018, de salarii comparative cu cele acordate la nivelul UE, precizeaza Dan Dumitrescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), intr-un raspuns la interpelarea adresata de deputatul USR, Daniel Popescu.

Mai mult, la comisiile de recunoastere a personalului medical pregatit in Republica Moldova se afla un numar de 174 de dosare, dintre care pentru 88 de solicitari au fost facute demersurile in vederea completarii dosarelor. In prezent, din numarul total de solicitari, 6 dosare au primit avizul Colegiului Medicilor din Romania si au fost intocmite documentele de recunoastere.

Totodata, Ministerul Sanatatii mentioneaza ca procedura de recunoastere este deosebit de complexa pentru ca presupune analiza documentelor de experienta profesionala a solicitantilor si compararea unor programe de pregatire diferite fata de curriculele din Romania. Un program de pregatire in specialitatea pediatrie cu durata de formare prin "internatura" de 11 luni (1770 de ore de formare) trebuie comparat cu un program de formare prin rezidentiat de 5 ani (9730 de ore de pregatire).

“Solicit de urgenta o ancheta a Prim-ministrului Romaniei sau a Ministrului Sanatatii cu privire la nivelul foarte redus de ocupare din unele spitale din Romania, pentru a determina cauzele si pentru a lua masurile corespunzatoare de remediere a situatiilor extrem de delicate in care acestea se afla. Prioritara ar trebui sa fie cresterea neintarziata a gradului de ocupare cu medici din spitalele municipale si orasenesti, in special in regiunile izolate, astfel incat niciun spital sa nu aiba un grad de ocupare cu medici mai mic de 80%. Din cauza lipsei de cadre medicale specializate in spitalele municipale, pacientii cu diverse afectiuni ajung prea tarziu sau decedeaza in drum spre spitalele judetene! In al doilea rand, ar trebui remediata situatia tuturor spitalelor judetene de urgenta (care au rolul cel mai important si acoperirea cea mai mare in ceea ce priveste ingrijirea pacientilor), astfel incat niciun spital judetean sa nu aiba un grad de ocupare cu medici mai mic de 70%. Nu in ultimul rand, este de maxima trebuinta ca, odata cu suplimentarea numarului de medici in unitatile spitalicesti cu probleme de personal, Guvernul sa asigure si dotarea acestora cu cele necesare pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii medicale.” – a transmis deputatul USR Daniel Popescu.

Deputatul USR va continua demersurile de interpelare a Ministerului Sanatatii in legatura cu deficitul de personal din sistemul de sanatate din judetul Suceava si va urmari indeaproape modul in care Guvernul va da curs sau nu solicitarilor sale, intr-un context in care viata pacientilor din Romania depinde nu numai de dotarile din spitale, ci si (sau mai ales) de numarul de medici specialisti care le stau la dispozitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri