Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul mamelor adolescente. 17.981 de adolescente si tinere cu varsta sub 19 ani din Romania au devenit mame anul trecut, potrivit unor date ale Organizatiei Salvati Copiii. 674 dintre ele au mai putin de 15 ani, iar 17.307 au intre 15 si 19 ani. Dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, 7 la a cincea nastere, iar una se afla chiar la a sasea nastere.

Copiii nascuti de mame minore sunt vulnerabilizati atat social, cat si medical, in multe cazuri vorbind despre nasteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical. Cu toate ca numarul nasterilor la mamele minore a scazut usor in 2018, atat in cazul mamelor sub 15 ani (de la 743, in 2017 la 674), cat si in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (de la 18.173 la 17.307), situatia ramane ingrijoratoare privind ordinul nasterilor la mame adolescente (al catelea copil nascut viu al mamei). Astfel, dintre adolescentele-mame cu varsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima nastere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, sapte la a cincea si una la a sasea nastere.

Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii nascuti de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatal tot adolescent (sub 20 ani). La mamele intre 15 si 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatal sub 20 de ani (pe acest palier, sunt si tati de peste 65 de ani).

"De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sarace, fara acces la asistenta medicala constanta si de calitate. Si de aici, consecinte extrem de grave si, din pacate, ireversibile: nasteri premature, mortalitate infantila ridicata, copii crescuti de copii, in medii socio-economice precare, perpetuand, de fapt, discriminarile", afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

In ceea ce priveste distributia pe medii, cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural - 65% dintre cele sub 15 ani si 67% dintre cele cu varsta intre 15 si 19 ani.

Andreea, adolescenta de 16 ani care va avea un copil peste 3 luni

Andreea are 16 ani si este insarcinata in 6 luni. In satul in care locuieste, exista multe adolescente insarcinate, iar profesorii sunt obisnuiti cu situatia aceasta.

Locuieste cu mama ei si cu sora cea mare, care are si ea un copil. Traiesc singure, tatal lor parasindu-le de mici. Casa in care locuiesc este situata la marginea unui sat, fara canalizare sau asfalt si este compusa dintr-o camera si o bucatarie, fara grup sanitar interior.

Tanara gravida nu are alt sprijin in afara de mama si de sora ei. Tatal copilului pe care Andreea urmeaza sa il nasca are 20 de ani, nu se intereseaza de sanatatea ei si nu doreste sa se implice in cresterea viitorului lor copil.

Pentru ca Andreea nu avea cunostinte legate de contraceptie, vestea ca a ramas insarcinata a luat-o prin surprindere.

"Profesorii m-au incurajat sa continui scoala chiar daca sunt insarcinata. Sunt fete la noi care merg la scoala, nasc si pe urma se intorc din nou la scoala. Unele abandoneaza ca e prea greu si nu au cu cine sa lase copiii. Eu o am pe sora mea si pe mama care stau acasa si o sa pot sa continui sa ma duc la scoala. A contat mult cand am ales sa pastrez copilul ca si cei de la Salvati Copiii m-au indrumat sa nu renunt la scoala si m-au ajutat sa imi depun dosarul sa pot sa primesc indemnizatia sa pot sa cresc copilul dupa ce se va naste", povesteste fata.

Andreea a fost consiliata in proiectul Siguranta prin Educatie pentru Nutritie si Sanatate – SENS, pentru a nu renunta la scoala, expertii Salvati Copiii ajutand-o sa inteleaga importanta urmarii cursurilor pentru a beneficia de drepturile ei si pentru a avea o sansa la o viata mai buna.

Potrivit unei cercetari efectuate de Salvati Copiii in 2018, "Analiza situatiei gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural", cinci din zece mame cu varsta sub 18 ani nu au fost niciodata la control ginecologic, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, sapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodata de planificare familiala, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate in sarcina.

Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, afirma ca "Dotarea maternitatilor din Romania reprezinta o prioritate nationala si ar trebui definita ca atare in orice program de guvernare. De aparatura medicala depind atat supravietuirea copiilor nascuti prematur, cat si calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru".

Salvati Copiii Romania a identificat, de-a lungul celor 8 ani de campanie pentru reducerea mortalitatii infantile, mecanisme de finantare care sa acopere componenta de interventie, pentru ca salvarea vietilor copiilor nascuti prematur este o urgenta.

Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati: pana la 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declaratia Unica si poate directiona 3,5% din impozitul pe venit catre un ONG implicat in cauze sociale. Incepand cu 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociatiile care furnizeaza servicii sociale acreditate, asa cum este Organizatia Salvati Copiii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri