Ministerul Educatiei Nationale pierde un miliard de lei si spune ca proiectele nu vor fi afectate

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a precizat miercuri ca prin proiectul de rectificare bugetara se propune diminuarea cheltuielilor cu circa 1,03 miliarde de lei, insa nu sunt afectate proiectele derulate, in conditiile in care bugetul ministerului continua sa beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% fata de anul 2018, scrie stiridirecte.ro

"Prin proiectul rectificarii bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizata astfel: 400 de milioane de lei la Titlul 10 "Cheltuieli de personal", in urma supraestimarii acestei categorii de cheltuieli la alcatuirea bugetului la inceputul anului. De asemenea, prin plata obligatiilor catre personalul didactic generate de sentintele judecatoresti au fost obtinute economii cu dobanzile aferente. Suma ramasa dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, plata titlurilor executorii, precum si platile ce deriva din aplicarea Legii nr. 85/2016. 440 milioane de lei la Titlul 57 "Asistenta sociala", sume aferente programului "Merg la scoala", intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat", se arata intr-un comunicat de presa transmis de minister.

MEN precizeaza ca deruleaza in prezent, cu finantare de la bugetul de stat, un program de asigurare a rechizitelor scolare pentru copiii care provin din familii cu venituri reduse.

"Media ramasa de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decat media lunara a platilor pe primul semestru, permite derularea in continuare a actualului program pentru rechizite scolare. Totodata, MEN asigura din fonduri externe nerambursabile rechizite scolare prin proiectul "Rechizite pentru prescolari si elevi - Sanse egale la educatie". 109,4 milioane lei la Titlul "Transferuri intre unitati ale administratiei publice" si 7 milioane de lei la "Bunuri si servicii". Mentionam ca la aceste capitole, sumele anulate reprezinta retinerile de 10% efectuate potrivit Legii 500/2002 privind finantele publice, sume ce nu se repartizeaza in semestrul al doilea decat daca este necesar, dupa examinarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru", arata aceeasi sursa.

Potrivit MEN, diminuarea cu 80 de milioane de lei la Titlul 59 "Alte cheltuieli" nu afecteaza "sub nicio forma" plata burselor, respectiv a dobanzilor.

Citeste si:
Ministrul Educatiei: Vom reduce cu 10 la suta functiile de conducere
Ministrul Educatiei: Vom...

"Referitor la Titlul 58 "Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020", suma de 2,1 miliarde de lei ramane in buget drept credite de angajament, ceea ce da posibilitatea inceperii si derularii proiectului "Instrumente pentru clasa - table interactive"", mai afirma MEN.

De asemenea, sustine MEN, prin proiectul rectificarii bugetare, la Titlul 65 "Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila" se propune suplimentarea bugetului cu suma de 30 de milioane de lei credite bugetare, in vederea finalizarii obiectivelor de investitii aferente Proiectului privind educatia timpurie (PRET), respectiv pentru finantarea Proiectului privind invatamantul secundar - ROSE.

Totodata, pentru invatamantul universitar, prin rectificare, se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei, asigurata prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei si reglementarea utilizarii disponibilitatilor din anii anteriori in limita sumei de 250 milioane lei.

Citeste si:
Proiectele care vor fi finanțate de UE în România prin programul de...
Marile proiecte publice care...
Sursa foto: picjumbo_com | Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri