25 August 2019

SUA anunta primul deces provocat de valul de imbolnaviri asociate tigaretelor electronice



O persoana a murit in statul american Illinois in contextul valului de afectiuni pulmonare asociate consumului de tigarete electronice, au anuntat vineri oficiali din domeniul sanatatii din aceasta tara, citati de DPA.

Autoritatile au precizat ca nu au identificat compusul exact sau produsul care provoaca afectiuni respiratorii, insa peste 190 de cazuri au fost raportate in 22 de state americane, aparent legate de consumul de tigarete electronice ("vaping"), scrie Agerpres. Decesul a fost anuntat public intr-o conferinta telefonica organizata de reprezentanti ai Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Food and Drug Administration (FDA) si Illinois Department of Public Health.

Anuntul intervine la doua zile dupa ce CDC a dezvaluit miercuri ca 153 de decese aparent provocate de imbolnaviri cauzate de "vaping" au fost raportate. Brian King, director-adjunct al CDC, a spus ca medicii stiu deja ca aerosolii din dispozitivele de "vaping" contin produse daunatoare, precum metale grele si chimicale cancerigene, insa niciuna dintre acele substante nu a fost asociata in mod specific cu aparitia acestui val de imbolnaviri.

De asemenea, nu sunt cunoscute deocamdata procentele de pacienti care au folosit nicotina, produse derivate din marijuana si alte produse care sunt inserate in acele dispozitive pentru fumat. Incidentele au fost inregistrate in special in randul adolescentilor si tinerilor adulti.

La inceputul acestui an, FDA a emis o avertizare legata de o potentiala problema de siguranta a tigaretelor electronice, dupa ce i-au fost raportate mai multe crize epileptice in randul unor persoane care au utilizat astfel de produse.

Pe plan national, fumatul a atins cel mai scazut nivel al sau inregistrat in Statele Unite, insa oficialii din domeniul sanatatii sunt ingrijorati de avantul luat de "vaping", in special in randul tinerilor, un segment de populatie in care aceasta practica este deosebit de populara de aproape un deceniu. Brian King a mai spus ca este foarte posibil ca o serie de cazuri mai vechi de imbolnaviri asociate "vaping"-ului sa nu fi fost raportate.



Citeste si