Ceremonia de receptie a primului spital construit de la zero in ultimii 30 de ani in Romania a avut loc astazi la Mioveni. Spitalul are sase etaje, 250 de paturi si a costat 68 de milioane de euro. Chiar daca joi a avut loc inaugurarea, autoritatile locale mai trebuie sa obtina avizele necesare functionarii unitatii medicale si sa angajeze medici pe posturile libere.

Constructia Spitalului Orasenesc din Mioveni a inceput in martie 2016, iar finantarea a fost asigurata integral din programul PNDL si din bugetul autoritatilor locale. Spitalul va furniza servicii medicale integrate de inalta calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienti si va deservi peste 100.000 de persoane din zona. Noul spital are 6 etaje si este dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgente si de Terapie Intensiva si bloc operator cu 4 sali de operatie, scrie Hotnews.ro.

"Am venit la receptie, bineinteles ca orice lucru poate fi interpretat. Pana acum, multi ne reprosau ca nu se face receptia la niciun spital, ca nu facem nicio investitie in sanatate. Iata ca astazi vin la receptia acestui spital, vreau sa felicit pe domnul primar si administratia publica pentru implicare, un spital modern. Am vazut si aparatura pe care au adus-o in acest spital. Deci se fac investitii si cred ca acest lucru este important. Este o investitie la care Guvernul a participat, era normal sa vin la aceasta receptie", a spus premierul Viorica Dancila.

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, spune ca in luna decembrie acest spital va fi functional.

"Investitia este de 68 milioane de euro: 20 milioane prin PNDL, 4 milioane din fondul de rezerva al premierului, 44 milioane Consiliul Local Mioveni. Este prima etapa, in urmatoarele doua luni vor fi receptia, testele, autorizatia de la Sanepid, licenta de la ISU si dupa vom preda consiliului de administratie aceasta unitatea spitaliceasca (...) Probabil ca in jurul datei de 1 decembrie sectiile actuale se vor muta in casa noua, urmand ca apoi consiliul de administratie si conducerea spitalului sa scoata la concurs posturile disponibile", a mai precizat primarul din Mioveni.

Spitalul Orasenesc din Mioveni va avea sectii de Medicina interna - compartimente Medicina Interna, Gastroenterologie, Cardiologie, Neurologie, Diabet zaharat - Nutritie si Boli metabolice, Endocrinologie, Sectia Pediatrie, Sectia Chirurgie Generala - cu compartimentele Chirurgie Generala, Urologie, ORL, Chirurgie Vasculara, Ortopedie si Traumatologie, Sectia Obstetrica-Ginecologie, Sectia Recuperare, medicina fizica si balneologie, compartiment Neonatologie, compartiment de Cardiologie si Radiologie interventionala, compartiment ATI, compartiment Primiri Urgente, compartiment Imagistica Medicala, spitalizare de zi, precum si spatii auxiliare cu birouri, farmacie, laboratoare, bucatarie, spalatorie, morga.

Spitalul este dotat cu echipamente si sisteme moderne de ventilatie, de filtrare si transport aer catre fiecare etaj, separat. Au fost montate sisteme speciale de ventilatie cu filtre de aer HEPA, care proceseaza aerul la o puritate de 99,99%, sisteme de decontaminare ultra performante. Cladirea beneficiaza de cele mai noi si moderne echipamente de incalzire, cu o autonomie ridicata si consum de energie redus.

Foto: emioveni.ro

25% din necesarul de energie este produsa eco, prin panourile montate pe acoperis la ultimul etaj. Spitalul a fost conceput sa reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Are, de asemenea, un adapost antiatomic de 225 metri patrati, ce poate gazdui 100 de persoane.

Cladirea poate functiona independent timp de 48 ore cu energie electrica si apa, din resurse proprii, in caz de calamitate.

Blocul operator are 4 sali de operatie functionale in acelasi timp, iar Unitatea de Primiri Urgente poate prelua 4 ambulante in acelasi timp.

Spitalul dispune de 11 cai de evacuare, dintre care 4 la subsol.

Spitalul are o suprafata desfasurata de 17.290 mp, volum cladire 66.382 mc, 13.000 mc de beton turnat, 1.400 de tone de armatura folosita, 260.000 m cabluri electrice utilizate, 9.700 mp tubulatura ventilatie si climatizare, 17.650 metri de conducte sanitare, confectie metalica 100 tone, 2 UPS, doua transformatoare si doua generatoare.

Foto: emioveni.ro

Structura Spitalului Orasenesc din Mioveni:
Sectia Medicina Interna I - 25 de paturi
Sectia Medicina Interna II - 59 de paturi: Medicina interna - 11 paturi, Compartiment Gastroenterologie - 12 paturi, Compartiment Cardiologie - 12 paturi, Compartiment Neurologie - 12 paturi, Compartiment Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice - 6 paturi, Compartiment Endocrinologie - 6 paturi
Sectia pediatrie - 32 de paturi
Sectia Chirurgie Generala - 45 de paturi: Chirurgie Generala - 15 paturi, Compartiment Urologie - 6 paturi, Compartiment ORL - 6 paturi, Compartiment Chirurgie Vasculara - 12 paturi, Compartiment Ortopedie si Traumatologie - 6 paturi.
Sectia de Obstetrica-Ginecologie - 36 paturi
Sectia recuperare, medicina fizica si balneologie - 30 de paturi
Compartiment Neonatologie - 11 paturi
Compartiment ATI - 12 paturi
Compartiment Primiri Urgente
TOTAL - 250 de paturi

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri