Sistemul Alerta Copil se instituie in scopul transmiterii catre populatia din anumite zone geografice a mesajelor tip SMS privind disparitiile de copii si este operat prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta al MAI, prevede o propunere legislativa inregistrata la Senat, ca prim for sesizat.

"Mesajele Alerta copil vor fie difuzate prin SMS utilizatorilor de telefonie mobila din zonele indicate de Politie ca fiind relevante pentru aria de cautare. Mesajele contin informatiile pe care Politia le considera esentiale pentru identificarea minorului disparut. Mesajele sunt de interes public si gratuite. (...) MAI are obligatia de a publica cel putin o data la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin Sistemul Alerta Copil. Furnizorii retelelor publice mobile de comunicatii electronice nu percep tarife sau alte sume de bani pentru transmiterea mesajelor Alerta Copil. Posturile de radio si televiziune urmeaza sa preia mesajele Alerta Copil in baza unui sistem reglementat de Consiliul National al Audiovizualului, dupa ascultarea punctului de vedere al acestora, in termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Site-urile stiri cu flux continuu de informatii vor primi din partea Politiei o instiintare speciala, de tip Alerta Copil, fiind rugate sa distribuie informatia in regim breaking news", se arata in proiectul initiat de deputatul PNL Ovidiu Raetchi, potrivit Agerpres.

MAI, prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta, este responsabil cu organizarea campaniilor de informare a populatiei privind existenta si functionarea Sistemului Alerta Copil. Activitatile prevazute in actul normativ se asigura de la bugetul de stat sau din alte surse de finantare, mai stipuleaza propunerea legislativa.

Initiatorul proiectului de lege explica, in expunerea de motive a actului normativ, ca cetatenii, astfel informati, pot contribui la efortul de cautare al copilului disparut.

"Un sistem similar este deja functional in Statele Unite ale Americii. (...) Sistemul Alerta Copii se intemeiaza pe solidaritate si intelepciunea publicului (...)Tentative de instituire a unor sisteme similare au mai existat in Romania in ultimii ani. Totusi, ele au constituit un esec, desfasurand-se sub forma unor programe si proiecte pilot, dar nu intr-un cadru legal dedicat", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Citeste si:
Teodorovici da lamuriri la proiectul privind inchisoarea datornicilor
Teodorovici da lamuriri la...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cele mai mari temeri ale romanilor legate de bugetul familiei