Decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iasi, Norina Consuela Forna, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iasi, a declarat joi presei ca in Romania exista un mare deficit de asistenti medicali stomatologi.

"Avem 1.500 de medici dentisti in judetul Iasi si doar 30 asistenti medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor si clinicilor de medicina dentara. Asta inseamna ca deficitul este enorm", a spus Norina Forna, care este si vicepresedinte la nivel national al Colegiului Medicilor Stomatologi.

Potrivit acesteia, situatia nu este intalnita doar in Iasi, scrie Agerpres.

Norina Consuela Forna a spus ca in medicina dentara privata exista aceasta criza a asistentilor medicali stomatologi intrucat de mai multi ani in toate facultatile din tara a fost sistat acest program de studiu din lipsa adresabilitatii de la acel moment.

"In spatiul medicinii dentare private avem o criza de asistenti medicali intrucat in toate facultatile de medicina dentara din tara s-a sistat programul de studiu pentru asistentii stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta inseamna fie o reprofilare a asistentilor de medicina generala, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de munca, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la scolile postliceale, insa nu la studii de licenta. Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicina Dentara din Iasi, am infiintat si acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va incepe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din tara. Practic, asistentii licentiati in acest domeniu vor putea profesa oriunde in Europa si in lume", a mentionat decanul.

O explicatie data de aceasta este faptul ca in contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate plafonul alocat medicilor dentisti este foarte mic si nu acopera cheltuielile aferente acestei activitati, nicidecum pentru plata salariului unei asistente medicale stomatologice.

Iasiul, sustine Norina Forna, se confrunta nu doar cu lipsa asistentilor medicali stomatologi, ci si cu lipsa cabinetelor de medicina dentara scolara din mediul rural. Potrivit statisticilor, in 39 din cele 93 de comune din judetul Iasi nu exista niciun astfel de cabinet medical dentar scolar sau de stat. De aceea, este decisa ca impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Iasi sa infiinteze zece noi dispensare in tot atatea comune, unde sa functioneze cabinete stomatologice.

Decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF "Gr.T. Popa" din Iasi, Norina Consuela Forna, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iasi, a fost invitata sa ia parte la conferinta organizata de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin si Federatia Patronala Petrol si Gaze. Tema principala a dezbaterii a fost identificarea celor mai bune solutii privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei Romaniei, criza de forta de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri