24 Septembrie 2019

Producatorii si comerciantii de tigarete sustin ca reglementarea in domeniul tutunului va scumpi tigarile si va genera pierderi de peste 1 miliard la euro la bugetul de stat



Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC), care reuneste companii care produc si comercializeaza tigarete, considera ca proiectul de reglementare in domeniul tutunului, Legea 443/2019, va afecta peste 70.000 de operatori economici, va scumpi pachetele de tigari si va genera pierderi de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat. CLCC sustine ca singurii beneficiari, daca proiectul va fi adoptat, vor fi contrabandistii care vand inclusiv minorilor, tigarete de provenienta incerta la jumatate din pretul celor legale si ONG-urile antitutun care obtin granturi internationale proportionale cu restrictiile pe care reusesc sa le impuna.

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC) sustine ca propunerea legislativa:
1. Incurajeaza piata neagra si demonizeaza industria legala si comerciantii corecti prin interzicerea expunerii produselor legale in magazine: in conditiile in care tigaretele vor fi vandute de sub tejghea, nu va mai exista nicio modalitate de diferentiere intre produsele legale si cele ilegale. O consecinta va fi diminuarea veniturilor statului cu peste 1 miliard de euro anual si pierderi de circa 100 de milioane de euro in fiecare an pentru comercianti.
1. Interzice orice forma de comunicare destinata fumatorilor adulti.
2. Introduce bariere comerciale la intrarea pe piata a noilor produse, inclusiv lansarea de produse noi, cu potential de risc redus. 3. Interzice folosirea in interior a produselor cu potential de risc redus.
4. Creste semnificativ pretul tigarilor, prin introducerea unei noi taxe, in conditiile in care taxele reprezinta, conform legislatiei actuale, aproape 80% din pretul unui pachet de tigarete.
5. Interzice sponsorizarea oricarui eveniment de catre companiile producatoare de tigarete.

”Initiatorii proiectului isi doresc tigari mai scumpe, mai putini bani pentru evenimente culturale, comercianti, industria ospitalitatii si bugetul statului. Pretinsa facere de bine va avea un singur beneficiar: retelele de contrabanda neingradite de vreo lege”, au declarat reprezentantii CLCC.

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii reuneste companii care produc si comercializeaza tigarete si produse cu potential de risc redus, distribuitori engros, retaileri, mici comercianti, reprezentanti ai HoReCa, ONG-uri, si agentii de publicitate si comunicare.
Membrii CLCC au o cifra de afaceri cumulata de circa 4 miliarde de euro.



Citeste si