Lucrarile la inlocuirea caii la rulare de pe Magistrala 2 de metrou, care scurteaza timpul de succedare intre trenuri de la trei minute la doua minute, se amana. Fostul director Metrorex, Dumitru Sodolescu, declara, in mai 2019, ca lucrarile de inlocuire a caii de rulare incep in toamna. Actualul director, Marin Aldea, a spus ca licitatia urmeaza sa fie incarcata in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), ceea ce amana procedura cu cel putin cateva luni.

Proiectul de imbunatatire a sistemului de transport pe Magistrala 2 Berceni-Pipera implica trenuri noi, care au fost deja achizitionate, deschiderea celui de-al doilea acces de la statia Tineretului si inlocuirea caii de rulare pentru ca trenurile sa ajunga in statii la un interval de doua minute sau mai putin de doua minute, in loc de trei minute, la orele de varf, asa cum prevede graficul din prezent.

„Inlocuirea caii de rulare – suntem in procedura de achizitie, pentru ca am avut discutii cu ANAP-ul (n.r. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice) cu privire la criteriile de selectie. Impreuna cu ANAP-ul am stabilit ultimele detalii si cat de curand va fi incarcat in sistemul electronic de achizitii publice”, a declarat Aldea jurnalistilor, in cadrul conferintei Zilele Feroviare.

Dupa ce anuntul va fi publicat in SEAP, urmeaza o perioada in care Metrorex va primi oferte si va anunta un castigator, existand posibilitatea ca licitatia si castigatorul sa fie contestate, ceea ce va lungi procedura. Dupa ce contractul va fi semnat cu castigatorul licitatiei, firma are ca termen 4 ani pana la finalizarea lucrarilor de inlocuire a caii de rulare.

In mai 2019, directorul Metrorex de atunci, Dumitru Sodolescu, anunta ca va incepe, in aceasta toamna, inlocuirea caii de rulare pe toata lungimea Magistralei 2 de metrou Pipera - Berceni, lucrare care va dura 48 de luni, fara intreruperea circulatiei pe timp de zi.

Magistrala 5 de metrou

In ceea ce priveste Magistrala 5 Eroilor-Drumul Taberei, 97% din lucrarile la partea de structura sunt finalizate si 85% din finisaje sunt gata, potrivit directorului Metrorex. „Lucrarile care conditioneaza punerea in functiune a magistralei 5 de calatori pot fi realizate pana la sfarsitul anului, in luna decembrie”, a declarat Aldea.

Daca constructorul nu va finaliza lucrarile pana la termenul asumat, in decembrie 2019, Metreorex va cere penalizarea acestuia, a declarat Marin Aldea.

Termenul asumat de constructorul Magistralei 5 de metrou este decembrie 2019, iar termenul pentru finalizarea lucrarilor la sistemul de siguranta si automatizare a traficului este ianuarie 2020, potrivit contractului.

Procedura de achizitie a sistemului de siguranta si automatizare a fost inceputa in 2017. Licitatia a fost contestata, procesul a durat pana in 2019, iar abia in luna iunie 2019 s-a incheiat contractul cu firma castigatoare.

Sursa foto: Daniel Caluian/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri