Asociatia Locus vrea sa puna in siguranta cladirea Bailor Neptun, parte din Baile Herculane, care se degradeaza pe zi ce trece. La inceputul lunii octombrie, Asociatia a ajuns la un acord cu Primaria in ceea ce priveste inceperea santierului de punere in siguranta a Bailor Neptun, dupa o perioada de neintelegeri, in care Primaria nu voia sa ii lase pe studenti si arhitecti sa se ocupe de problema.

La inceputul lunii octombrie a avut loc o sedinta la care au participat reprezentanti ai Primariei Baile Herculane, ai Institutului National al Patrimoniului si ai Asociatiei Locus, formata din studenti si arhitecti. In cadrul sedintei s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste inceperea santierului de punere in siguranta a Bailor Neptun.

"Vom dona lucrarea de punere in siguranta catre UAT Baile Herculane. Pentru inceperea santierului echipa noastra va trimite catre Primaria Baile Herculane urmatoarele documente care vor atesta faptul ca putem duce la bun sfarsit lucrarea. Acestea sunt: extras de cont la zi, statutul Asociatiei, contractul semnat cu firma de executie, cazierul fiscal al firmei de executie, oferta actualizata pe suma existenta in cont, lucrarile care pot fi executate in suma actuala, garantia lucrarii", anunta Herculane Project.

In proiectul de punere in siguranta se va implica si Institutul National al Patrimoniului.

"Totodata, Institutul National al Patrimoniului va acorda asistenta tehnica in tot acest proces si va anuntam ca vom lucra cu un diriginte de santier al Institutiei, tocmai pentru a garanta Statului ca lucrarea se desfasoara in parametri corecti. Mai apoi, dupa verificarea documentelor, actualul protocol de colaborare se va modifica prin act aditional intr-o sedinta extraordinara, iar asociatia va primi pe perioada implementarii amplasamentul", explica reprezentantii studentilor.

Citeste si:
In noiembrie se deschide Targul de Craciun din Bucuresti
Pe 28 noiembrie se deschide...

Context

La inceputul lunii septembrie, Asociatia Locus nu reusea sa ajunga la un acord cu Primaria Baile Herculane, care sustine ca asociatia nu se poate ocupa legal de lucrari si solicita ca banii stransi, 40.000 de euro, sa ii fie donati, pentru a se ocupa ea, in timp ce incerca sa dea cladirea inapoi proprietarilor.

Asociatia Locus a incheiat cu Primaria Orasului Herculane un protocol de colaborare, in martie 2018, care are ca obiectiv punerea in siguranta a Bailor Neptun, apoi restaurarea acestora. Protocolul prevede ca Asociatia poate incepe lucrarile cuprinse in proiectul tehnic, apeland la colaboratori autorizati. Protocolul este, insa, vag, iar pentru ca munca pe santier sa demareze, este nevoie de cateva acte aditionale sau de incheierea unui acord intre asociatie, primarie si executantul lucrarilor, pentru ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa fie anuntat de inceperea santierului.

Primaria Baile Herculane sustine, insa, ca doar ea poate face lucrarile la monumentul istoric si refuza sa incheie un acord tripartit cu Asociatia Locus si un executant sau sa semneze un act aditional actualului protocol. In schimb, Primaria cere asociatiei sa ii doneze banii si faca ea treaba, urmand sa lanseze o licitatie, sa numeasca un castigator, sa il plateasca si sa se asigure ca lucrurile se desfasoara conform planului.

Asociatia Locus ar fi putut incepe in luna iulie proiectul de punere in siguranta a cladirii Bailor Neptun, pe baza proiectului tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor, dupa ce au strans donatii in valoare de 40.000 de euro.

Citeste si:
Bugetul Capitalei: 100 mil. lei in plus la subventiile STB
Proiect de rectificare a...

Pe 18 aprilie, Asociatia Locus, formata din tineri arhitecti din Timisoara, a facut un apel pe Facebook pentru a strange suma de 100.000 de euro, necesara pentru inceperea lucrarilor de punere in siguranta a Bailor Neptun, cladire care este un pericol public, pentru ca elementele decorative ale fatadei se prabusesc in strada, iar zonele critice ale casei nu mai pot astepta.

Sursa foto: Facebook Herculane Project

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
USR Bucuresti: Targul de Craciun, cel mai scump din ultimii patru ani