22 Octombrie 2019

Parlamentul a votat scaderea numarului de ore la scoala si liceu. Elevii din invatamantul primar - 20 de ore /saptamana, elevii de gimnaziu - 25 de ore saptamanal



Senatul Romaniei a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop prin care este stabilit numarul de ore pentru cele trei cicluri din invatamantul preuniversitar. Acesta prevede "in medie" 20 de ore pe saptamana in clasele I-IV (fata de 19-22 ore in prezent), 25 de ore la gimnaziu (fata de 26-34 in prezent) si 30 la liceu. Dar, faptul ca nu stabileste un numar maxim de ore, asa cum prevedea Legea Educatiei (1/2011), ci o "medie", lasa loc unei largi interpretari, scrie Edupedu.

Legea Educatiei nr.1/2011 prevedea de la bun inceput 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu si 30 pentru liceu. La un an si jumatate de la adoptarea acelei legi, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecand din lege in pixul ministrului decizia privitoare la numarul orelor. Dupa alti 6 ani in care numarul de ore a capatat proportii, Parlamentul actual a repus articolul desfiintat de Andronescu pe locul initial. Legea a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis in ianuarie 2019, avertizand ca aplicarea acestor modificari ar aduce "un val de concedieri in sistemul de invatamant".

Astfel, proiectul care modifica Legea Educatiei arata ca numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este:

  • in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar (4 ore/zi),
  • in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial (5 ore/zi)
  • in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal (6 ore/zi).

Practic, Liviu Pop a facut ca Legea Educatiei sa revina la forma initiala promovata de Daniel Funeriu, inainte sa o schimbe Ecaterina Andronescu.

Citeste articolul integral pe Edupedu.



Citeste si