Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va face parte din grupul de lucru care a fost constituit la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii si va avea misiunea de a gasi solutiile pentru a fi redus substantial nivelul birocratiei cu care se confrunta personalul didactic.

"Solicitarea a fost facuta de catre federatia noastra, iar in urma analizei, ministrul Educatiei si Cercetarii, doamna Monica Anisie, a acceptat demararea acestui proces de eficientizare a activitatii cadrelor didactice, astfel incat sa li se ofere acestora posibilitatea de a dedica mult mai mult timp pentru cresterea performantei actului didactic, principalii beneficiari ai debirocratizarii fiind, de fapt, elevii", se arata intr-un comunicat al FSLI.

In comunicat se mai arata ca in data de 24 octombrie, intr-o discutie purtata cu actualul ministru al educatiei, doamna Monica Anisie, conducerea FSLI a atras atentia ca una dintre cele mai asteptate masuri pe care ar trebui sa le ia viitorul ministru al educatiei este cea legata de reducerea birocratiei din sistemul de invatamant preuniversitar, principalele persoane afectate de acest flagel fiind cadrele didactice.

Colegii nostri sunt pur si simplu sufocati de tot felul de rapoarte, referate si alte hartii pe care trebuie sa le intocmeasca, fara ca acestea sa aduca plus-valoare in activitatea la clasa, ba din contra li s-a redus timpul de pregatire profesionala absolut necesara pentru cresterea performantei in activitatea cu elevii

Astfel, Federatia isi arata speranta ca prin intermediul grupului format vor fi gasite cele mai bune variante pentru personalul didactic referitoare la debirocratizare, astfel incat, incepand cu anul scolar 2020-2021, sa nu mai existe aceasta problema.

Citeste si:
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile
Ministerul Educatiei: Doar...

Ce inseamna, de fapt, debirocratizare

Potrivit FSLI, debirocratizare nu inseamna doar scutirea cadrelor didactice de a scrie, in format letric, ci inclusiv intocmirea de documente digitalizate, considerata tot birocratie.

Mai mult, sindicalistii considera ca o alta masura care trebuie luata, la pachet cu cea legata de debirocratizare, este cea care priveste regandirea inspectiei scolare.

Potrivit acestora inspectorii din MEC sau din inspectoratele scolare cand verifica modul cum se desfasoara actul didactic din unitatile inspectate nu trebuie sa analizeze teancurile de hartii inghesuite pe rafturile din cabinetele directorilor, ci trebuie sa vada care este activitatea efectiva la clasa.

"Birocratia excesiva din sistemul de invatamant a sufocat cadrele didactice in ultimii ani si, desi am cerut in nenumarate randuri masuri ferme din partea ministerului de resort,masurile au fost anemice. Dascalii sunt nevoiti sa intocmesca tot felul de hartii, fara ca acestea sa-i ajute sa fie mai performanti la clasa. Invatamantul are nevoie de oxigen, iar acesta nu poate fi primit, daca personalul didactic, de exemplu, nu se preocupa de formarea profesionala continua, de intalniri metodice sau de experimentarea unor metode noi de predare la clasa, pentru ca are … hartii de facut. Este un prim pas ca incepem sa intelegem ce inseamna de fapt educatia si care este misiunea colegilor nostri", a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

Citeste si:
Iohannis sustine pensionarea la 70 de ani a medicilor si profesorilor
Iohannis sustine...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ministrul Educatiei, 5 masuri pentru debirocratizare