Incendiul de la Colectiv a imbunatatit multe lucruri in activitatea autoritatilor cu privire la gestionarea dezastrelor, iar presiunea publica a avut un rol determinant, a declarat Alanna Simpson, senior expert in managementul dezastrelor din cadrul Bancii Mondiale, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Romania este considerata o tara de mare risc in ceea ce priveste dezastrele naturale. Au fost aici, de-a lungul timpului, inundatii serioase, alunecari de terenuri, mai recent si furtuni puternice care au afectat Romania si cutremure devastatoare, precum cel din 1977. Din pacate, Romania are unul dintre cele mai ridicate riscuri de inundatii din Europa, iar Bucuresti este printre orasele cu cel mai ridicat risc de cutremure in Europa. Deci este un loc foarte bun sa organizam o conferinta despre cum intelegem riscul si cum il manageriem", a precizat Alanna Simpson.

Ea a fost intrebata daca, in opinia sa, incendiul de la Colectiv a schimbat ceva in constiinta si in modul de lucru al autoritatilor, in conditiile in care opinia publica traieste cu impresia ca nu s-a schimbat nimic.

"La fel este si cu dezastrele facute de oameni. Le manageriem la fel. Ne pregatim la fel. Incendiul de la Colectiv a fost groaznic, am vorbit cu multi oameni care aveau prieteni acolo si cred ca a fost un moment critic in constiinta romanilor si cred ca a existat un progres de atunci. S-ar putea ca acest lucru sa nu fie vizibil pentru toata lumea, dar grupurile din societatea civila cu care m-am intalnit au devenit foarte active in managementul dezastrelor mai ales dupa acel incendiu", a spus Simpson.

La fel, institutiile guvernamentale au realizat ca trebuie sa faca mai mult si fac pasi in acea directie.

"Lucrurile se misca incet, dar cred ca nu este usor sa reparam aceasta situatie. La nivel conceptual, pare foarte usor, dar implementarea este foarte grea si costisitoare. Deci este o adevarata provocare. Dar am vazut angajamente in aceasta directie. Sunt de doi ani in Romania si lucrez cu autoritatile pe aceasta tema si am vazut schimbarea in institutiile guvernamentale", a continuat ea.

Presiunea din partea opiniei publice este cea care dirijeaza actiunile autoritatilor, considera specialistul BM.

"Imi imaginez ca cineva care nu este atat de conectat cu activitatea Guvernului i se pare ca nu s-a facut nimic, insa cred ca aceasta presiune publica este necesara. Trebuie sa ne asiguram ca deciziile guvernamentale ne fac scolile mai sigure, spitalele mai sigure, sa fim siguri ca cladirile sunt construite in normele privind siguranta la incendii, sa fim siguri ca factorii de decizie stiu ca este un subiect foarte important. Daca nu exista niciun argument pentru ca factorii de decizie sa ia aceste lucruri in serios, atunci ei se concentreaza pe astuparea gropilor de pe drumuri sau altele. Factorii de decizie intervin acolo unde presiunea publica spune ca este nevoie de interventie. Astfel ca faptul ca am avut un public mobilizat, solicitand ca problema sa fie rezolvata, a ajutat", sustine Simpson.

Datele Bancii Mondiale arata ca, in perioada 1970-2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi de peste 6 miliarde de dolari.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri