Statul roman a contractat un imprumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a doua penitenciare, care vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de detinuti, in conformitate cu standardele europene, precum si a unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare si a unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor, potrivit unui proiect de lege publicat miercuri pe site-ul Ministerului de Finante (MFP).

"Realitatea unui sistem penitenciar romanesc invechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu isi poate realiza rolul de custodiere si reintegrare sociala in acord cu standardele privind drepturile omului, precum si hotararea-pilot in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei (...), pronuntata de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotarare care priveste conditiile de detentie din inchisorile si centrele de retinere si arest preventiv din Romania, au generat necesitatea luarii unor masuri la nivel national pentru remedierea acestei situatii. Potrivit Deciziei Curtii, masurile asteptate din partea Romaniei vor fi structurate pe doua paliere, astfel: 1. masuri de natura administrativa, prin care sa se reduca supra-aglomerarea si sa se imbunatateasca conditiile materiale de detentie, respectiv 2. masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific. In executarea hotararii CEDO mentionate, Guvernul Romaniei a aprobat o serie de memorandumuri prin care se instituie masuri pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si diminuarea fenomenului supraaglomerarii in penitenciare. Printre masurile mai sus mentionate se numara si obiectivele Proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania pentru a carui sprijinire s-a contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei imprumutul in valoare de 177 de milioane de euro", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de Lege pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania), semnat la Bucuresti la 13 august 2019 si la Paris la 2 septembrie 2019.

Conform sursei citate, proiectul are in vedere realizarea a patru unitati distincte din cadrul sistemului penitenciar roman, avand drept beneficiu generic principal crearea a 1.900 de noi locuri de cazare pentru variate categorii de detinuti, conforme cu standardele europene privind penitenciarele, precum si recuperarea capacitatii de munca prin servicii medicale si baze de tratament de specialitate, respectiv formarea profesionala initiala si continua a personalului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Proiectul include urmatoarele patru sub-proiecte: construirea unui penitenciar avand 1.000 de locuri de detentie, in localitatea Berceni, judetul Prahova, construirea unui penitenciar avand 900 locuri de detentie in localitatea Unguriu, judetul Buzau, construirea unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare in localitatea Pantelimon, judetul Ilfov, si construirea unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor din penitenciare in localitatea Rodbav, judetul Brasov.

"Proiectul are un impact direct asupra imbunatatirii conditiilor de viata ale detinutilor prin reducerea supra-aglomerarii si asigurarea respectarii celor mai bune practice internationale cu privire la infrastructura si regim. Proiectul va asigura de asemenea pregatire profesionala si facilitati de recuperare pentru personalul penitenciarelor care vor contribui la cresterea nivelului profesional al personalului, si la reducerea absenteismului cauzat de boli profesionale. Proiectul abordeaza deficientele privind conditiile de detentie din Romania si promoveaza conformarea cu regulile europene pentru penitenciare", se mentioneaza in document.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentand circa 80% din costul total net) va fi acoperita prin imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenta, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezinta contributia partii romane.

"Contributia Romaniei se va majora cu valoarea taxelor si impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul Romaniei, conform legislatiei romane in vigoare", se spune in expunerea de motive.

Ministerul Justitiei va implementa proiectul prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in calitate de Agentie de implementare a proiectului, careia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate in utilizarea cu maxima eficienta a tuturor surselor proiectului si in realizarea obiectivelor acestuia. In acest sens Administratia Nationala a Penitenciarelor infiinteaza o Unitate de implementare a proiectului care trebuie sa functioneze corespunzator pe intreaga durata de implementare a proiectului.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioada de circa 6 ani, iar data limita de tragere a sumelor imprumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzatoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin incadrarea cheltuielilor aferente acestuia in creditele bugetare si de angajament aprobate in acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare in parte, in bugetul Ministerului Justitiei.

"Initierea actului normativ este rezultatul incheierii unei acord de imprumut, semnat cu o institutie financiara internationala, actul normativ aproband acordul de imprumut, potrivit prevederilor legislatiei romane in vigoare. Au fost respectate dispozitiile Legii nr. 52/2003, republicata, privind transparenta decizionala in administratia publica. Punerea in aplicare a masurilor prevazute de prezentul act normativ se asigura de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de imprumutat, si de Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in calitate de agentie de implementare a proiectului", se mai precizeaza in document.

Retail jobs

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri