Alpinismul, arta catararii pe stanci si varfuri montane inalte, a fost inscris miercuri la Bogota in patrimoniul cultural imaterial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), informeaza AFP.

Franta, Italia si Elvetia si-au unit fortele pentru promovarea alpinismului, o practica cu o vechime de doar doua secole, al carei nume vine de la lantul montan pe care cele trei tari il au in comun, Muntii Alpi, locul istoric al acestei activitati, conform Agerpres.ro.

Primele dovezi ale acestei practici dateaza din Antichitate. Francesco Petrarca a escaladat muntele Ventoux in jurul anului 1350, Antoine de Ville a cucerit varful Aiguille in 1492 in numele regelui Carol al VII-lea al Frantei, iar naturalistul elvetian Conrad Gesner muntele Pilat Pilatus, in 1555.

Insa, actul fondator, daca nu chiar certificatul de nastere al alpinismului, vine din anul 1786, odata cu ascensiunea pe Mont Blanc - cu plecare din Chamonix - efectuata de Jacques Balmat, colectionar de cristale, alaturi de medicul Michel-Gabriel Paccard.

''Stilul alpin'' reprezinta ascensiunile efectuate cu un minim de ajutor si echipament, ''din respect pentru mediul inconjurator si oameni, cu etica'', dupa cum subliniaza Claude Gardien, ghid si responsabil al misiunii franceze.

Citeste si:
Coronavirus: Primul deces raportat in Franta. La cat a ajuns...
Coronavirus: Primul deces...

Reuniunea Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial al UNESCO are loc anul acesta la Bogota, in Columbia, si se desfasoara pana pe 14 decembrie. Este pentru prima data cand aceasta reuniune anuala are loc in America de Sud.

Sursa foto: Jakub Cejpek / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Adevarul GOL-GOLUT: Elvetia deschide un restaurant pentru nudisti
Setari Cookie-uri