2 Ianuarie 2020

Sute de mii de articole de imbracaminte, parfumuri, cosmetice si jucarii contrafacute, confiscate anul trecut de politistii de frontiera



Sute de mii de articole de imbracaminte si lenjerie, dar si incaltaminte, produse cosmetice si parfumuri, jucarii, piese de schimb auto, produse din sticla, produse ceramice, ceasuri, telefoane mobile, au fost confiscate anul trecut de politistii de frontiera, marfurile contrafacute provenind in principal din China si Turcia.

In primele 11 luni ale anului 2019, politistii de frontiera, impreuna cu alte autoritati competente, au confiscat bunuri contrafacute purtand marci internationale protejate, respectiv 101.900 articole de imbracaminte si lenjerie, 92.815 produse cosmetice si de parfumerie,73.100 bucati jucarii, 19.000 perechi incaltaminte, 28.500 articole marochinarie.

De asemenea, au fost ridicate in vederea confiscarii sute de mii de diverse alte articole, susceptibile a fi contrafacute, constand in unelte, scule, produse de uz casnic sau de igiena personala, scrie Agerpres.

In 2019, au fost descoperite peste 22.000 de produse cosmetice si de parfumerie si 27.700 bucati jucarii, constatandu-se o dublare sau chiar triplare a acestor produse comparativ cu aceeasi perioada a anului 2018 (cu 300% mai multe cosmetice si cu 150% mai multe jucarii).

Politistii au constatat ca cetatenii implicati in aceste activitatile ilegale proveneau preponderent din Romania, Turcia, Bulgaria si Republica Moldova. Rutele folosite pentru introducerea marfurilor contrafacute in Romania sunt China - Romania (pe mare) si Turcia - Romania.

Cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera romano-bulgara, in vama Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru Romania sau tari din vestul Europei.

Potrivit sursei citate, o cantitate semnificativa de produse contrafacute a fost descoperita in porturile maritime din judetul Constanta, importurile fiind realizate prin intermediul unor societati comerciale din Romania, care aduc din China bunuri de larg consum in sistem containerizat.

Din cazuistica inregistrata, s-a mai constatat ca produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adaugata mare si o rata ridicata a vanzarilor (produse cosmetice, jucarii, piese de schimb auto, produse din sticla, produse ceramice, textile, incaltaminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Politia de Frontiera sustine ca bunurile contrafacute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fara valoare), acestea urmand a fi distruse dupa retinere, in conformitate cu prevederile legale



Citeste si