Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere interventia ministrului Sanatatii, Victor Costache, si o ancheta a Corpului de Control al MS la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Acesta acuza ca "s-a operat in 4 sali din noul bloc operator timp de 30 de zile, fara ca personalul medical sa fie instruit". Pe de cealalta parte, Spitalul Universitar sustine ca s-au facut instructaje si exista chiar si semnaturi in acest sens.

Emanuel Ungureanu sustine ca la SUUB "s-a operat in 4 sali din noul bloc operator timp de 30 de zile, fara ca personalul medical sa fie instruit cu privire la modul in care trebuie folosita aparatura din salile de operatie. Din graba de a anunta o mare realizare la televizor, managerul Adriana Nica a pus in real pericol viata mai multor bolnavi", explica acesta pe pagina de Facebook.

De asemenea, parlamentarul a publicat si doua fotografii cu documente care indica cele acuzate de el.

"Dupa cum se poate vedea in foto 1, personalul de pe sectia ORTOPEDIE a inceput sa fie instruit cum sa foloseasca aparatura NOUA din Blocul Operator doar DUPA ce acesta a fost folosit deja in mai multe interventii, unele cu grad mare de complexitate.

Retail jobs

In foto 2, in fals, directorul de Ingrijiri, Speranta Turchina, solicita personalului in mod mincinos sa faca reinstruirea pentru folosirea aparaturii medicale noi de pe sectia de Ortopedie, cu toate ca nu se realizase nici prima instruire si, cu toate acestea, pacientii au fost operati in intervalul 12 decembrie 2019- 8 ianuarie 2020", a scris deputatul.

Mai mult, sustine el, asistentele ATI din blocul nou operator nu au fost instruite nici sa foloseasca aparatura.

In aceste conditii, Emanuel Ungureanu solicita Corpului de Control al Ministerului Sanatatii sa faca urgent o ancheta la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si la Autoritatea Nationala de Management al Calitatii.

Citeste si:
Începe campania de vaccinare anti-COVID şi la Spitalul Universitar...
Începe campania de vaccinare...

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti: S-au facut instructaje si exista chiar si semnaturi

In replica, conducerea Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) a transmis un comunicat in care respinge toate aceste acuzatii, sustinand ca s-au facut instructaje si exista chiar si semnaturi in acest sens.

"In trimestrul IV al anului 2019, in functie de graficul de livrare si instalare a echipamentelor medicale s-au derulat si activitati de prezentare si instruire a personalului medical de profil chirurgical, inclusiv ortopedie, pentru utilizarea acestora, dovada fiind toate procesele verbale care au fost intocmite cu aceasta ocazie si unde asistentele coordonatoare si personalul Blocului Operator au semnat", explica Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Totodata, institutia medicala precizeaza ca in Blocul Operator Central, in luna decembrie s-au folosit salile cu profil de chirurgie generala, neurochirurgie, chirurgie cardiovasculara, precum si cele cu profil de urgenta.

"Conform planificarii agreate cu sefii sectiilor Ortopedie - Traumatologie I si II, inca din a doua parte a lunii decembrie acestia trebuiau sa organizeze transferul activitatii in Blocul Operator Central, lucru ce nu s-a intamplat si a fost reprogramat pentru luna ianuarie 2020". Ulterior, in urma unei sedinte care a avut loc la nivelul conducerii SUUB, s-a decis reinstruirea personalului medical in perioada 09-14 ianuarie 2020.

Citeste si:
Pandemia “se va prăbuși peste sistemul sanitar”: 11 soluţii propuse
Pandemia “se va prăbuși peste...

De asemenea, SUUB mai spune ca in cursul lunii decembrie s-a insistat ca, in perioadele libere din timpul programului de lucru, "intreg personalul medical responsabil sa vina in Blocul Operator ca sa amenajeze, sa cunoasca si sa pregateasca utilizarea salilor de operatie in functie de specificul fiecare specialitati chirurgicale. Toate acestea s-au desfasurat sub supravegherea stricta a asistentei medicale coordonatoare pe specialitati, care a si semnat procesul verbal de instruire alaturi de alti medici si asistenti ai sectiilor chirurgicale.
Exista proceduri si protocoale de ingrijire a pacientilor si de functionare a Blocului Operator Central.

Spitalul Universitar mentioneaza ca nu s-au schimbat regulile de functionare in sala de operatie, ci doar modul si conditiile de acces in Blocul Operator (precum schimbarea uniformei si a papucilor cu echipament special pentru Bloc).

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri