O lectie despre cum ne putem renova scolile cu bani privati vine din Belgia, unde intr-un sistem politic si birocratic suficient de complicat, politicienii au gasit totusi o solutie, scrie stirileprotv.ro.

Un parteneriat public-privat, in care banci si dezvoltatori imobiliari repara scolile din banii lor, iar statul returneaza investitia in 30 de ani. 180 de unitati de invatamant au fost modernizate in acest fel, iar investitia se ridica la 1,5 miliarde de euro.

Inspectorul Pro i-a cunoscut pe romanii, care au lucrat la acest proiect.

In 2006, politicienii din Belgia au facut din educatie o prioritate. Scolile aveau nevoie de reparatii serioase in timp ce zeci de mii de elevi invatau in container. Pentru ca statul nu avea bani, oficialii au optat pentru un parteneriat public-privat.

A durat trei ani pana cand s-au gasit investitorii potriviti: un consortiu format din cea mai mare banca privata din tara si cel mai important grup imobiliar. S-au ocupat de intregul proiect, de la finantarea cu 1,5 miliarde de euro, pana la design si constructie. Iar statul a scazut TVA de la 21% la 6% si a redus astfel costurile cu 160 de milioane de euro.

Citeste si:
Comisia Europeana: candidatul Belgiei, anchetat pentru spalare de bani
Candidatul Belgiei la Comisia...

Aurel Gavriloaia, un roman stabilit in Bruxelles in anii ’90, este cel care a coordonat proiectul din partea dezvoltatorului imobiliar.

Citeste materialul integral pe stirileprotv.ro.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce urmeaza pentru economia Romaniei? Investitorii devin ingrijorati