Ministrul Educatiei, Monica Anisie, considera ca o Romanie moderna nu poate fi realizata decat prin cultura si mai ales prin educatie.

"O cercetare recenta ne arata ca educatia si cultura sunt puternic interconectate, insa cultura intr-un sens mai larg nu este o parte din procesul de educatie, ci este educatia in sine. Educatia si cultura se influenteaza reciproc si simultan, definesc si schimba gandirea si comportamentul uman. Educatia este mai degraba mecanismul prin care societatile incearca sa isi conserve cultura, specificul identitar si standardele de viata si sa le transmita prin sisteme formale de educatie. Relatia dintre cultura si educatie este una circulara", a afirmat ministrul Educatiei, potrivit Agerpres.

Educatia si cultura se oglindesc permanent una in cealalta, iar efectele acestei reflectari reciproce se regasesc constant in comportamentul uman al fiecaruia dintre noi

Ea a anuntat lansarea de catre Ministerul Educatiei, cu acest prilej, a unui proiect dedicat incurajarii lecturii in scoala si in familie.

"Lansam invitatia ca in toate scolile din Romania fiecare copil sa citeasca macar 20 de minute pe zi. Totodata, invit pe cei mari - parinti si bunici - sa se alature copiilor si sa citeasca impreuna inca 20 de minute acasa. Observarea, intelegerea si interpretarea textelor reprezinta sprijin pe drumul construirii de sine. Tocmai de aceea, ii rog pe colegii mei profesori - multi dintre ei se afla si in sala - sa ii incurajeze pe copii sa intrebe, sa aiba rabdare cu ritmul lor de intelegere, sa le ofere timp pentru mirari si spatiu in care ei sa isi imagineze lumile descrise in carti. Imi doresc ca lectura sa fie o prioritate pentru noi toti in intelegerea lumii si a sinelui", a mai spus Monica Anisie.

Citeste si:
Zeci de elevi "inventati" la o scoala din Dolj
Elevi "inventati" la o scoala...

Academia Romana a organizat, miercuri, in Sala Mare a Ateneului Roman, sesiunea festiva "Sincroniile europene ale culturii romane", dedicata Zilei Culturii Nationale.

La evenimentul moderat de presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, au transmis mesaje presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
9 scoli si gradinite din Bucuresti, inchise din cauza gripei