15 Ianuarie 2020

Canabisul continua sa fie cel mai consumat drog din Romania



Canabisul continua sa fie cel mai consumat drog din Romania, potrivit Raportului national privind situatia drogurilor pe 2019, elaborat de Agentia Nationala Antidrog (ANA).

Potrivit raportului ANA care cuprinde date din 2018, dintre toate drogurile ilicite, canabisul continua sa fie cel mai consumat drog din Romania, cu o prevalenta a consumului de-a lungul vietii de 5,8%. Dupa canabis, se situeaza noile substante psihoactive (NSP) - 2,5%. Urmeaza: cocaina/ crack si LSD - cate 0,7%, ecstasy - 0,5%, ciuperci halucinogene - 0,4%, heroina, amfetamine si ketamina - cate 0,3%.

In anul 2018, au fost inregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenta, scrie Agerpres.

In functie de tipul drogului care a cauzat problema medicala, desi se mentine aproximativ aceeasi distributie a solicitarilor de asistenta, preponderent disputata intre cele trei tipuri de droguri care domina tabloul asistentei pentru dependenta de droguri din Romania (canabis, opioide si noi substante psihoactive), are loc o consolidare a pozitiei detinute de canabis, care ajunge sa totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament, precizeaza ANA.

In mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament ramane mult redusa, in comparatie cu cele trei droguri dominante: cocaina - 1,5%, MDMA/ ecstasy - 1,3%, inhalanti/ substante volatile - 1%, benzodiazepine - 0,7%, amfetamine - 0,5%, halucinogene - 0,2%.

In privinta urgentelor medicale determinate de consumul de droguri ilicite, in majoritatea cazurilor inregistrate in anul 2018 se mentine consumul singular de diferite substante psihoactive. Mai mult de o treime dintre aceste cazuri a avut drept cauza consumul de NSP. Din punctul de vedere al distributiei regionale, se observa cresteri ale numarului de urgente medicale cauzate de consumul de droguri ilicite fata de anul anterior in sase regiuni: Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest, arata ANA.

Potrivit sursei citate, anul 2018 se inscrie in tendinta evidentiata in ultimii 5 ani, prin scaderea cu 10,3% a numarului de notificari privind cazurile noi de infectie cu HIV/SIDA inregistrate in Romania. Aceasta tendinta se reflecta si in numarul consumatorilor de droguri injectabile diagnosticati cu HIV/SIDA in anul 2018, scaderea fiind cu 32,2% fata de anul precedent.

In ceea ce priveste bolile infectioase asociate consumului de droguri, pentru consumatorii de droguri inregistrati in programe de tratament in anul 2018, se remarca o usoara crestere a prevalentelor pentru infectiile cu HIV si VHC, in timp ce pentru prevalenta VHB are loc o scadere, mentioneaza ANA.

In privinta infractionalitatii la regimul drogurilor, fata de anul 2017, se constata o crestere a numarului cauzelor solutionate de parchete (de la 4.064, la 6.407 in 2018). Totodata, creste ponderea persoanelor condamnate din totalul persoanelor trimise in judecata (de la 45,5% la 48,7%).

De asemenea, numarul persoanelor depistate in trafic, care au condus autovehicule sub influenta unor substante sau produse stupefiante este in crestere, comparativ cu valoarea inregistrata in 2017, mai precizeaza ANA.

Totodata, anul 2018 evidentiaza o crestere a disponibilitatii drogurilor ilicite pe teritoriul national, concretizata intr-un numar mare de capturi. Cele mai multe au fost inregistrate pentru canabis (3.354), MDMA (819), cocaina (361), heroina (264), rezina de canabis (200), fragmente vegetale cu THC (189), amfetamina (162). Canabisul ramane in continuare cel mai capturat drog la nivel national, cu o crestere a numarului de culturi ilicite identificate, mai arata sursa citata.

Europenii au cheltuit cel putin 11,6 miliarde de euro in 2017 pentru achizitionarea de canabis ilegal, acesta avand, de altfel, cea mai mare pondere pe piata drogurilor in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (EMCDDA), dat publicitatii marti la Bruxelles, informeaza Reuters.



Citeste si