Guvernul a introdus, pe ordinea de zi, un proiect de ordonanta de urgenta prin care se proroga pana la 1 august termenul de intrare in vigoare a Legii privind dublarea alocatiei pentru copii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a propus introducerea pe ordinea de zi suplimentara a acestui proiect de OUG, scrie Agerpres.

"In 6 ianuarie a fost promulgata Legea bugetului de stat, ulterior promulgarii acesteia a fost promulgata si Legea 14/2020, prin care, practic, se dubleaza cuantumul alocatiei de stat pentru copii, inclusiv copiii cu dizabilitati. Acest lucru ne pune in situatia de a cauta in perioada urmatoare resursele bugetare care astazi nu sunt prevazute in bugetul de stat aprobat. Prin urmare, propunerea este de a introduce aceasta ordonanta pe ordinea de zi cu propunerea ca prevederile ei sa se proroge pana la 1 august", a spus Alexandru la inceputul sedintei de guvern.

Premierul Ludovic Orban a explicat ca aparitia "intempestiva" a acestei legi a creat o problema "foarte mare".

"Inca din 2008, cresterile alocatiilor au fost realizate la initiativa PNL, apoi in 2015 (...) si ulterior in 2019. Aparitia intempestiva a acestui proiect de lege prin care, tot in 2019, cand noi am reusit, practic, cresterea alocatiilor pentru copii, prin dezbaterea la Legea bugetului de stat, ne-a creat o problema foarte mare. Trebuie sa stiti ca efortul bugetar necesar pentru a sustine o noua dublare a alocatiilor, practic, a doua dublare in 2019, este de peste 6 miliarde, asta in conditiile in care bugetul pe anul acesta trebuie sa faca fata unor cresteri ale cheltuielilor cu pensiile si salariile, datorate legilor aflate in vigoare la momentul investirii Guvernului. Sigur ca noi ne dorim cresterea alocatiilor si vom creste alocatiile, de altfel, alocatiile au si crescut de la 1 ianuarie ca urmare tot a unui proiect de lege care a fost initiat de noi si care a instituit un mecanism de crestere anuala a alocatiei pentru recuperarea pierderii puterii de cumparare prin inflatie", a afirmat Orban.

Citeste si:
Guvernul malaezian, scuze după ce a sfătuit femeile să nu-și...
Guvernul din Malaezia își...

Premierul a mentionat ca la rectificarea bugetara alocatiile vor creste cu siguranta.

"Va trebui sa vedem cum evolueaza economia, cum evolueaza incasarile bugetului, vom creste alocatiile pentru copii cu siguranta la rectificarea bugetara, astfel incat aceasta crestere sa beneficieze de resurse financiare reale, sa fie sustenabila si sa duca la imbunatatirea conditiilor pentru copii, repet, pentru copii, si aici vom avea o discutie, doamna ministru, privitor la modalitatea de crestere a alocatiilor", a adaugat Orban.

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Rute ocolitoare pentru orașul Țăndărei din Ialomița, după instituirea carantinei
Setari Cookie-uri