Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat anul trecut un avans de 6,1%, cel mai slab ritm de crestere din ultimii aproape 30 de ani, pe fondul razboiului comercial cu SUA, iar in acest an sunt asteptate noi masuri de stimulare destinate sa evite o incetinire si mai grava, transmite Reuters.

Chiar daca o crestere de 6,1% este una pe care economiile occidentale o invidiaza, pentru China este cel mai slab avans al economiei dupa anul 1990, cand gigantul asiatic a inregistrat o crestere economica de 3,9% dupa un an foarte prost, dupa care au urmat insa ani succesivi de cresteri de doua cifre sau aproape. Insa criza financiara din 2008-2009 a redus cererea externa si a obligat Beijingul sa se indatoreze pentru a sustine economia. Ulterior, insa, cresterea gradului de indatorare a obligat autoritatile chineze sa restranga creditului pentru a reduce riscurile financiare, conform Agerpres.ro.

Cifra anuntata vineri de Biroul national de statistica este in linie cu estimarile analistilor si cu tinta cuprinsa intre 6% si 6,5% fixata la inceputul anului trecut de Guvernul de la Beijing.

De asemenea, datele statistice mai arata ca in ultimul trimestru din 2019 economia chineza s-a stabilizat, inregistrand un avans de 6% in ritm anual, neschimbat comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce sugereaza ca masurile de stimulare adoptate in ultimii ani incep in sfarsit sa dea roade.

"Cred ca aceasta aparenta stabilizare a cresterii in trimestrul patru este sustenabila. Am vazut o imbunatatire in industrie. Am vazut eforturi din partea decidentilor pentru a fi siguri ca economia continua sa creasca, in special eforturi in finantarea infrastructurii", a declarat Louis Kuijs, analist la Oxford Economics in Hong Kong.

Anul acesta este unul crucial pentru atingerea obiectivului Partidul comunist chinez vizand dublarea PIB-ului si veniturilor in deceniul 2010-2020 si transformarea Chinei intr-o natiune "moderat prospera".

Anterior, Banca Mondiala a anuntat ca in 2020 se astepata la o noua incetinire a ritmului de crestere a economiei chineze pana la 5,9%. Tinta oficiala de crestere a Beijingului ar urma sa fie dezvaluita la inceputul lunii martie.

Cu toate acestea, sursele guvernamentale citate de Reuters sustin ca Beijingul intentioneaza sa stabileasca o tinta de crestere mai redusa, de aproximativ 6%, in acest an comparativ cu cea de 6-6,5% stabilita pentru 2019, bazandu-se pe majorarea investitiilor in infrastructura pentru a evita o incetinire si mai grava.

Sursa foto: crystal51 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri