Ministrul Sanatatii, Victor Costache, a declarat vineri ca subfinantarea cronica a programelor de sanatate a dus la un sistem sanitar care este "pe rosu in toate sectoarele". Totodata, el a adus in discutie costul mediu alocat programului de fertilizare, care este mult mai mic decat in alte tari: "Serviciul trebuie finantat integral", conchide ministrul.

"Aceasta subfinantare cronica a programelor de sanatate si a tot ce inseamna medicina din Romania ne-a dus la situatia in care suntem - un sistem sanitar care este pe rosu in toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene si trebuie sa ne trezim, sa nu ne mai furam caciula. Subfinantand medicina vom ramane si vom bate pasul pe loc", a afirmat ministrul, la dezbaterea "Impreuna pentru o experienta mai buna a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistata", scrie Agerpres.

Victor Costache a spus ca este mult mai mic decat in alte tari costul mediu alocat in cadrul programului de fertilizare.

"Din discutiile cu specialistii costul corect este undeva in jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finantat undeva in jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finantat integral. Asa se practica. Din fericire, este un model de succes in Romania radioterapia in care un serviciu este finantat integral. Aceste model de buna practica trebuie extins si in alte sectoare, unul este fertilizarea in vitro si tot ce inseamna medicina de reproducere", a precizat el.

Potrivit acestuia, declinul demografic al tarii este "major, ingrijorator". "Avem o problema reala de infertilitate a cuplurile si trebuie sa iesim din aceasta situatie", a spus Costache.

Retail jobs

El a sustinut si necesitatea unui registru national in acest domeniu.

Intrebat daca ia in calcul introducerea de noi proceduri pentru fertilizare ministrul a raspuns: "Evident, nu inteleg de ce nu au fost introduse pana acum. Astfel ne impingem tinerii nostri sa plece, tinerele cupluri sa isi caute solutii in strainatate, incurajam un turism medical in sensul rau al cuvantului si acest lucru trebuie sa inceteze".

Ministrul a mai spus ca noua comisie de specialitate se va intalni saptamana viitoare pentru a prezenta solutii care ulterior vor fi adoptate "rapid". "Stiti foarte bine ca din aprilie incepe un nou contract cadru si daca am ratat aceasta etapa, iar intram intr-un an in care se perpetueaza aceleasi greseli", a afirmat acesta.

Intrebat daca va obtine suplimentarea fondurilor pentru programul de fertilizare in vitro, Victor Costache a mentionat ca bugetul Sanatatii poate sustine acest lucru, fiind o prioritate "de grad zero" a acestui Guvern sa stopeze declinul demografic.

Citeste si:
Regina Maria inaugurează un Centru de Fertilitate și Fertilizare in...
Regina Maria inaugurează un...

Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri