Profesorul universitar doctor Ruxandra Ulmeanu afirma ca in afara de astm si BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) problema "esentiala" a poluarii este legata de cancerul pulmonar, poluarea fiind al treilea factor de deces la nivel mondial, noteaza Agerpres.

"Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respiram influenteaza sanatatea noastra. Problemele legate de calitatea aerului sunt in crestere. 9 din 10 persoane din lume respira aer poluat. 570.000 de copii sub varsta de 5 ani mor prin infectii respiratorii atribuite poluarii aerului din interior, exterior si fumatului pasiv. 4,2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului si a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3,8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum in gospodarii", a spus Ulmeanu.

Potrivit acesteia, principalii factori poluanti sunt particulele de materie poluanta (PM). "Acestea sunt foarte mici, se vad la microscopie electronica. Sunt particulele de care vorbim de 2,5 microni sau mai mici", a explicat medicul.

Ea a spus ca poluarea aerului are doua componente: particule de materie poluanta din aer si gazele cu efect de sera.

"Aceste particule de materie poluanta sunt carcinogene pentru oameni", a explicat Ruxandra Ulmeanu in cadrul unui eveniment organizat de Sanatatea Press Group in parteneriat cu Institutul "Marius Nasta".

Citeste si:
47 de persoane au murit din cauza gripei în România
INSP: 47 de persoane au murit...

Ea a sustinut ca schimbarile climatice au impact direct asupra sanatatii - asupra plamanului in particular, iar incalzirea globala afecteaza aerul si apa potabila.

Medicul a mai afirmat ca polenurile si alti aeroalergeni sunt in cantitati mai mari in conditii de caldura extrema, iar cresterea continua a temperaturilor va conduce la cresterea poverii astmului.

Totodata, cresterea temperaturilor si a particulelor de materie poluanta sunt factori care cresc incidenta si severitatea astmului, rinosinuzitei, BPOC-ului , infectiilor de tract respirator, si a cancerului pulmonar.

Citeste si:
Vinieta Oxigen - un început bun, dar timid
Vinieta Oxigen - un început...
Sursa foto: Kristen Morith | Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »



Citește și
Prima retea independenta de masurare a nivelului poluarii din aer
Setari Cookie-uri