27 Ianuarie 2020

Streinu-Cercel, despre cazurile de coronavirus: Undeva spre 70% sunt forme usoare si medii de imbolnavire



Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, a declarat astazi ca aproximativ 70% dintre cazurile de infectii cu coronavirus sunt forme usoare si medii si a spus ca riscul ca un astfel de caz sa ajunga pe teritoriul Romaniei este "substantial redus".

"Majoritatea, undeva spre 70 la suta dintre ele sunt forme usoare si medii de imbolnavire si nu prea ajung sa fie depistate clinic. Restul sunt forme care imbraca anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atentie modul in care acest virus declanseaza imbolnavirea si am constatat ca in primele 2-3 zile pacientul dezvolta pneumonie, dar in afebrilitate (fara febra), ceea ce schimba cu totul datele problemei si respectiv a modalitatii de monitorizare a intrarii in tara a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz sa ajunga pe teritoriul Romaniei este substantial redus", a sustinut Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca Institutul "Matei Bals" are toate capabilitatile in momentul de fata sa primeasca astfel de pacienti, sa ii diagnosticheze si "sa ii trateze".

"O anumita terapie care este impotriva HIV-ului s-a dovedit eficienta si impotriva acestui nou coronavirus. Practic, in toate spitalele de boli infectioase exista o astfel de medicatie si ne-am angajat sa redactam protocolul terapeutic sa putem sa intervenim daca va fi cazul", a mai spus Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, nu exista teste rapide pentru depistarea cazurilor de infectie cu coronavirus. "Nu incercati sa cautati teste rapide pentru noul coronavirus, ca nu exista nicaieri in lume. Se fac teste standard, asa facem si noi", a afirmat Streinu-Cercel. Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus ca mortalitatea in cazul noului tip de coronovirus este intre 2 si 4%.

"Chiar daca discutam de aproape 3.000 de cazuri in China, nu discutam decat de 80 de decese, ceea ce situeaza mortalitatea undeva intre 2 si 4 la suta, in functie de momentul in care facem aceste calcule. 20% dintre infectii sunt cazuri grave. (...) Problema nu este legata de mortalitatea actuala si de procentul de infectii grave, ci de posibilitatea ca, datorita transmiterii repetate interumane, acest virus sa devina mai virulent, mai patogen si sa produca un numar mai mare de cazuri grave, inclusiv de decese. Problema este si de perspectiva. Masura care se ia acum este sa limitam transmiterea ca sa limitam si formele severe, posibile in viitor", a mentionat Alexandru Rafila.



Citeste si