Banii prevazuti anul acesta pentru investitii se ridica la 50 de miliarde lei, respectiv 4,5% din PIB, dar filosofia va fi alta, si anume sa facem unul, doua proiecte mari, a declarat, luni seara, ministrul Finantelor, Florin Citu, mentionand Autostrada Sibiu-Pitesti si Autostrada Unirii.

"Banii de investitii sunt, 4,5% din PIB. Sunt 50 de miliarde (lei n.r.) anul acesta. Mai mult, anul acesta, pentru a-i stimula pe cei din ministere si administratiile locale sa foloseasca fonduri europene, jumatate din bani sunt fonduri europene, jumatate de la buget. Ei au acceptat aceasta provocare, vor merge inainte. Dar sunt 50 de miliarde, 4,5% din PIB bani pe proiecte, nu sunt bani irositi acolo. Iar acesti bani vor fi folositi pentru investitii, nu se vor duce la jumatatea anului prin rectificare catre pensii si salarii. Nu se va intampla acest lucru. (...)", a spus Citu la Digi24, citat de Agerpres.

El a precizat ca banii nu vor fi impartiti in o mie de proiecte, "sa le punem pe hartie si sa nu facem nimic", ci pentru doua autostrazi "mari si late".

"Am alta filosofie: hai sa facem unu-doua proiecte mari, sa le incepem si sa le facem. Nu putem sa ne impartim iarasi in o mie de proiecte, sa le punem pe hartie si sa nu facem nimic. Astea mari sunt doua autostrazi mari si late pe care vrem sa le incepem sa le facem si o a treia pentru care ministrul Transporturilor a gasit deja o solutie temporara. Avem Sibiu-Pitesti, care trebuie facuta, avem Autostrada Unirii, care trebuie facuta, si Comarnic-Brasov. Acestea sunt trei chestii pe care vrem sa le facem sa aratam ca se pot face. Bugetele in ultimii ani au fost piperate cu tot felul de proiecte care au fost bugetate si nu s-a facut niciodata. Banii au fost acolo doar pentru a fi luati in timpul anului si dusi in alta parte. Si asa s-a sifonat bugetul tarii. De aceea va spun ca prin Ministerul Finantelor voi controla, si sunt foarte serios, toate aceste programe care au fost finantate cu bani de la buget sa vedem unde au ajuns acesti bani", a subliniat oficialul MFP.

Potrivit sursei citate, partea de structura a cheltuielilor nu este ceva sustenabil, deoarece nu se poate merge pe termen lung cu doua treimi din cheltuieli doar pentru pensii, salarii si asistenta sociala si, de aceea, masurile care vor fi luate anul acesta si in viitor vor fi si pe partea de venituri si pe cea de cheltuieli.

"Dar nu se intampla peste noapte. Ca sa schimbi structura bugetului nu poti sa o faci peste noapte. Anul acesta am inceput si primul pas facut a fost cu inghetarea salariilor demnitarilor, alesi locali, sunt mai multe lucruri la care lucram, 16 ministere in loc de 27. Astazi ministerele sunt intr-un proces de reorganizare pentru ca ar fi culmea sa ramanem cu acelasi aparat administrativ. Lucrurile se vor misca. Pe partea de venituri am inceput informatizarea, e o solutie, dar in acelasi timp avem o vizita a Fondului Monetar International in Romania care se uita exact pe partea de venituri, cum putem sa imbunatatim situatia si se va uita si la Codul fiscal, sa vedem daca, asa cum este astazi, este mai mult o povara pentru economie sau ajuta economia si daca trebuie sa schimbam ceva", a mai afirmat ministrul Finantelor.

Sursa foto: MARINELA BRUMAR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri