Pentru intreaga noastra economie, pentru mediul de afaceri, blocajele provocate de zapada si efectele viscolului genereaza pierderi financiare importante. Sunt bunuri perisabile care nu ajung la timp, sunt livrari stopate sau intarziate, iar toate duc la neincasari sau penalizari. Iar in acest timp firmele de salubritate si deszapezire raporteaza afaceri profitabile, in urma contractelor cu statul.

Afacerile din acest sector vor depasi in acest an 4 miliarde de lei, potrivit unei analize Frames.

Ce este si mai interesant este ca suma este dubla fata de acum 10 ani. De exemplu, in 2010, firmele de deszapezire raportau un business de 1,92 miliarde de lei, iar in 2018 ajungeau la 3,78 de miliarde de lei.

Profitul creste si el in acelasi ritm cu afacerile: de la 132,8 milioane de lei in 2010 la peste 297 de milioane de lei in 2018.

Iar profitul devine tentant pentru cei cu spirit antreprenorial. Dovada si numarul de firme deschise si active: 2101 firme in 2018 fata de 849 de companii active in 2010, cu un total de peste 33 de mii de angajati, un numar putin mai mare fata de anul 2010, cand erau 27 de mii.

Citeste si:
Doua treimi din profitul din comert apartine retailerilor straini
Analiza: Doua treimi din...

Afacerile din acest sector, care includ salubritatea, deszapezirea si deratizarea, sunt dominate de cativa jucatori. Pe primul loc se afla compania Romprest Service, cu afaceri de 233,7 milioane de lei in 2018, apoi avem Rosal Grup, cu 219 milioane, Supercom cu 184 de milioane de lei, si Urban, cu 148 de milioane de lei. Toate au sediul in Bucuresti.

Foto: Frames

In tara, clasamentul este completat de Polaris Holding din Constanta, Retim Ecologic din Timisoara si Salubris din Iasi.

Din totalul de peste 2100 de firme la nivel national, cele mai multe activau in Bucuresti (331), Constanta (118), Prahova (104), Cluj (105), Timis (102), iar cele mai putine in Harghita (16), Covasna (17), Braila (18), Calarasi si Tulcea (20).

Citeste si:
Ultimul Black Friday inainte de criza?
Ultimul Black Friday inainte...

,,Piata serviciilor de salubritate, colectarea deseurilor, deszapezire si deratizare este extrem de fragmentata, cu peste 2000 de companii, majoritatea microintreprinderi fara putere financiara si, in consecinta, fara o logistica suficienta. Este o piata controlata de primii 10 jucatori, cel mai important si profitabil business fiind cel de colectare a deseurilor, salubrizare si deszapezire a marilor orase precum Bucuresti, Cluj, Iasi, Constanta sau Timisoara’’, arata analiza Frames.

Sursa foto: Shutterstock / LeManna

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Româncă stabilită în UK: Plata zilelor libere ne împiedică să ne întoarcem acasă
Setari Cookie-uri