Patru parlamentari, printre care si liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, propun, printr-un proiect de lege, deschiderea unui nou punct international de trecere a frontierei, si anume Beba Veche (Romania) - Kubekhaza (Ungaria).

"Guvernul Romaniei deschide tratative diplomatice pentru incheierea unui acord separat cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) - Kubekhaza (Ungaria). In termen de 30 de zile de la aprobarea prin hotarare a Guvernului Romaniei a acordului (...), acesta emite hotarare privind deschiderea punctului international de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) - Kubekhaza (Ungaria)", se arata in proiectul de lege, scrie Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa are ca scop deschiderea unui nou punct international de trecere a frontierei de stat pentru traficul international de persoane si marfuri in zona Triplex Confinium, intre localitatea Beba Veche si Kubekhaza.

"Principalele motive pentru care acest nou punct de frontiera ar trebui deschis sunt: numeroasele solicitari ale membrilor comunitatilor din localitatile limitrofe frontierei din Romania, Ungaria si Serbia, multi inruditi, dar despartiti in mod artificial de traseul fizic al frontierei, facilitarea si intensificarea schimburilor economice, culturale, educative si sportive intre Romania, Ungaria si Serbia, dar si pastrarea identitatii nationale a minoritatilor etnice romanesti, sarbesti si maghiare care traiesc in zona. In prezent, pentru a ajunge de la Beba Veche la Szeged, cel mai important oras maghiar din regiune, trebuie parcursi 85 de kilometri, prin noul punct de trecere a frontierei distanta reducandu-se la 22 de kilometri", spun initiatorii.

Printre motivele pentru care ar trebui deschis acest punct de frontiera se mai numara si "o mai buna colaborare si coordonare intre autoritatile locale din cele trei tari in vederea derularii de proiecte comune cu implicatii deosebite in domeniul economic si socio-cultural, supravegherea mai buna a frontierei de stat a Romaniei, aspect foarte important in conditiile cresterii permanente a presiunii fenomenului migrationist, functionarea noului punct de trecere a frontierei poate constitui un factor descurajator al traficului ilegal de orice fel".

Pentru realizarea acestui punct de trecere a frontierei sunt necesare prelungirea cu circa 200 de metri a drumului care leaga localitatea Beba Veche de frontiera de stat si trecerea acestuia in categoria drumurilor nationale, construirea efectiva a punctului de trecere a frontierei, existand teren disponibil in proprietatea comunei, inceperea de tratative diplomatice intre Ministerul de Externe din Romania si cel din Ungaria, suplimentarea statului de functii din cadrul sectorului de politie de frontiera Sannicolau Mare cu personalul necesar functionarii noului punct de trecere a frontierei, se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege este initiat de parlamentarii PSD Alfred Simonis, Adrian Diaconu si Eugen Dogariu si de deputatul minoritatilor, Adnagi Slavoliub.

Acesta a fost depus la Senat, care este prima Camera sesizata.

Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri