Bilantul epidemiei provocate de noul coronavirus s-a apropiat de 1.400 de morti, in timp ce Statele Unite au deplans o "lipsa de transparenta" din partea Beijing-ului.

Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost inregistrate pana in prezent in China continentala (excluzand Hong Kong-ul si Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcand o explozie in ultimele doua zile din cauza extinderii definitiei cazurilor de infectare, potrivit Agerpres.

Comisia Nationala de Sanatate din China, care actioneaza ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese in tara in ultimele 24 de ore, insa a retras din bilantul la nivel national 108 de decese recenzate anterior in provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Comisia justifica aceasta revizuire prin "duplicatele din statistici", constatate dupa "verificari". In urma acestora, bilantul epidemiei la nivel national a fost redus la 1.380 de morti.

Dupa ce initial a felicitat Beijing-ul pentru felul profesionist in care a gestionat epidemia, Casa Alba s-a distantat vizibil. Oficialii americani nu inteleg de ce Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experti americani in China: Autoritatile chineze "nu ne lasa sa mergem", au adaugat acestia.

Intre timp, orasul Wuhan, unde a aparut noul coronavirus in luna decembrie, si provincia Hubei, din jurul sau, raman de facto izolate de lume de mai bine de trei saptamani. Chiar daca China concentreaza aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 mentine intreaga lume in alerta, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare in 20 de tari.

Citeste si:
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Moscova spune că serviciile...

Japonia a anuntat al treilea deces atribuit virusului in afara Chinei continentale, cel al unui octogenar - dupa doua decese, unul in Hong Kong si altul in Filipine. In Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasata in carantina timp de 20 de zile dupa descoperirea a sase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de masura din tara. In plus, SUA, la randul lor, s-au declarat "profund ingrijorate" de vulnerabilitatea Coreei de Nord - o alta tara care se invecineaza cu China -, spunand ca este gata sa contribuie la operatiunile de ajutor.

Cu toate acestea, principala sursa de infectie din afara Chinei ramane pachebotul de lux Diamond Princess, aflat inca in carantina in Japonia, langa Yokohama (est): 218 de cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anuntate joi.

In timp ce activitatea din China ramane paralizata, impactul asupra economiei globale continua sa creasca. Epidemia a dus deja la o "reducere potentiala de 4-5 miliarde de dolari" a veniturilor companiilor aeriene din intreaga lume, a anuntat Organizatia Aviatiei Civile Internationale.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
INSP: Măsuri pentru persoanele care primesc colete din China
Setari Cookie-uri