Wall-Street lansează, începând de astăzi, un nou proiect: Dezbaterile Wall-Street. În cadrul acestei inițiative, vom invita oameni relevanți din domenii precum antreprenoriat, educație, sănătate sau politică pentru a vorbi despre subiecte fierbinți și de interes public din ariile mai sus menționate. În prima ediție, dedicată educației, i-am avut în studioul Wall-Street pe Marian Staș, expert în educație și profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București și la Harvard Kennedy School, și pe Dan Prediger, proprietarul grădiniței private Karin's Kids Academy. Împreună cu cei doi am discutat despre starea actuală a educației din țara noastră, ce ar însemna o eventuală reformă în educație sau cât costă să îți educi copilul la privat.

Așa cum era normal, am început discuția cu starea actuală a educației din România.

„Educația din România este la acest nivel dintr-o inadecvare istorică între punctul în care România se află și nivelul la care se află sistemul public de educație. Mai exact, nu s-a început încă aducerea școlii din România în secolul 21”, este de părere Marian Staș.

Acesta mai adaugă că școala comunistă nu era una slabă deoarece societatea și școala erau din același film.

„De exemplu, în școala comunistă o valoare esențială era cumințenia – nu punem întrebări, nu ieșim din rând. Astăzi, trebuie să învățăm să fim curajoși, să punem întrebări, să învățăm să alegem, să luăm decizii. Iată două valori care sunt din colțuri opuse ale conversației”, exemplifică acesta, spunând și că avem nevoie de minimum opt ani pentru a avea un sistem educațional adaptat timpurilor în care trăim.

Dan Prediger susține că o altă problemă gravă este neîncrederea părinților în cadrele didactice, în timp ce cadrele didactice critică modul în care părinții își cresc copiii. Iar conflictul acesta este extrem de nociv și se întoarce împotriva copiilor.

„Cu un cadru didactic la 25-30 de copiii este imposibil să faci educație adecvată. Trebuie să avem mai multe cadre didactice. Noi avem trei educatoare și o îngrijitoare la cel mult 19 copii. Ce faci în situația în care un copil vrea să facă altceva decât grupul? O să îl forțezi să facă ce fac și ceilalți”, explică reprezentantul grădiniței private.

Bine, bine, problemele le știm sau le intuim cu toții, dar care sunt soluțiile propuse de cei doi?

„Încă nu am început reforma în educație. Alte țări, când au început-o, și-au proiectat strategia pe 20-30 de ani. Doar așa se poate întâmpla o schimbare. La noi toată lumea vrea o rezolvare în șase luni, maximum un an. Noi nu avem răbdare și nu începem nimic”, spune Dan Prediger. Acesta pledează și pentru un alt proces de evaluare a copiilor: să fie evaluați în funcție de ce au înțeles și nu în funcție de ce au memorat. Iar profesorii să aibă un salariu de bază plus bonusuri în funcție de performanța atinsă, ținându-se cont de specificul zonei și al școlii respective – sunt zone și școli cu elevi foarte buni, dar și invers.

Marian Staș este de părere că soluția este de a crea o modalitate de coexistență, pe modelul Africa de Sud, ambele sisteme să coexiste până noul prevalează în fața vechiului.

Avem nevoie de a treia schimbare în educație în 150 de ani de Românie.

Marian Staș

Ambii interlocutori au fost de acord că educația de calitate (foarte adesea la privat) este, momentan, un privilegiu al celor bogați.

„Din păcate, așa este. O soluție ar fi investirea a cât mai mulți bani din fondurile europene pe tot ce înseamână comunități dezavantajate”, mai declară Marian Staș.

Cât costă să îți trimiți copilul la privat? La grădinița lui Dan Prediger tarifele sunt de 900 de euro pentru programul scurt (până la ora 13.00) și 1100 de euro pentru cel lung (până la ora 17.00). Chiar și așa, pe lângă cei 153 de copii care merg deja acolo, antreprenorul susține că are și o listă de așteptare de 120 de copii. Dar ce se va întâmpla cu un copil care merge la o astfel de grădiniță și apoi intră în sistemul public de învățământ?

„La început nu își va da seama de ce nu mai are voie să pună întrebări sau să își argumenteze opiniile și va avea tendința să schimbe el mentalitatea profesorului. Dupa doi ani, însă, va începe să coboare și el și să se dea după ceilalți”, explică Dan.

Vedeți în videoul de mai jos DEZBATEREA integrală.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri