Impactul foametei s-a redus în ultimii 20 de ani, de la 8,3%, la sub 5% din populaţia ţării, dar ar mai fi nevoie de încă trei decenii pentru eradicarea fenomenului în România, dacă se menţine viteza actuală de reducere a foametei, potrivit unei analize realizată de organizaţia neguvernamentală INACO - Initiaţiva pentru Competitivitate.

"Cu o suprafaţă agricolă de 13 milioane de hectare ale României, suntem în primul grup de 17 naţiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 ţări analizate în raportul "Global Hunger Index", publicat de Concern Worldwide şi Welthungerhilfe, care nu ia în calcul vă spuneam cele mai dezvoltate state ale lumii. În ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus în România de la 8,3%, la sub 5% din populaţia ţării. Aşadar, am făcut paşi importanţi, dar lenţi şi continuăm să fim la distanţă semnificativă de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă Foamete - "Zero" al Agendei 2030", relevă INACO, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, foametea continuă să fie o realitate, în formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficienţe calorice, pentru aproape 5% din populaţia României, care duce la riscuri majore de îmbolnăviri, dezvoltări deficitare fizice şi cognitive, chiar moarte, mai ales la copiii sub 5 ani.

"Dacă menţinem viteza actuală de reducere a foametei în România, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului şi ratăm obiectivul "Foamete - zero" până în anul 2030", se arată în document. Un important obiectiv pentru securitatea alimentară europeană rămâne respectarea principiilor pentru investiţii responsabile în agricultură, susţin reprezentanţii INACO.

România dispune de o suprafaţă agricolă de circa 13 milioane de hectare, a şasea din Uniunea Europeană şi e una dintre ţările cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol. Din suprafaţa agricolă utilizată a României, 60% o reprezintă terenul arabil, din care circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, ţara noastră este unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume.

Conform Raportului Mondial asupra Dezvoltării Umane pentru anul 2019, România s-a clasat pe locul 52 în lume din 189 de ţări analizate, având un indice egal cu cel al unor ţări cu potenţial mult mai modest agricol decât noi.

"Societatea românească are nevoie de abordări noi ale creşterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale şi a mediului înconjurător pentru o naţiune competitivă. Dezvoltarea trebuie să conducă la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi la extinderea abilităţilor lor de a-şi modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrană şi de sănătate care să facă posibilă atingerea potenţialului capitalului uman românesc", arată INACO.

Foametea este un fenomen extrem de alarmant în ţări precum Republica Central Africană, alarmant în Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia, unul serios în India, Pakistan şi jumătate din continentul african, dar absent ca fenomen economico-social în Canada, SUA, Australia şi cea mai mare parte a Uniunii Europene (excepţie fac România, Bulgaria, Slovacia sau Croaţia).

Sursa foto: salajean / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri