Elcen: PMB ar trebui să plătească subvenția în loc să caute vinovați

Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti (Elcen) susţin că Primăria Capitalei ar trebui să plătească la timp subvenţia în loc să încerce de fiecare dată să găsească un "ţap ispăşitor" pentru problemele pe care instituţia nu reuşeşte să le gestioneze.

În cazul poluării din Bucureşti, primarul general, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că Primăria Capitalei are "câteva piste, variante de posibili poluatori industriali", ea menţionând că aceste supoziţii se bazează şi pe o serie de informaţii. "Am primit informaţia că este posibil ca CET-urile Grozăveşti şi Progresu să fi ars mai multă păcură şi să fi avut şi filtrele necurăţate. Asta este o pistă", a spus Firea.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în ultimii ani, Elcen nu a putut face investiţii majore în modernizarea instalaţiilor şi a echipamentelor, deşi deţine centrale vechi din anii '60 -'70, din cauza faptului că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu şi-a onorat obligaţiile de plată.

"În loc să încerce de fiecare dată să găsească un ţap ispăşitor pentru problemele pe care Primăria Capitalei nu reuşeşte să le gestioneze, varianta optimă ar fi ca PMB să plătească la timp subvenţia, întrucât astfel de demersuri sunt de fapt adevărata problemă. În loc să susţină proiectele majore de infrastructură, PMB a ales să cheltuiască sume importante în festivaluri şi concerte. Mai mult decât atât, dna Primar a preferat să aleagă varianta mai uşoară prin care să deturneze atenţia de la nenumăratele avarii şi de la reţeaua de termoficare aflată într-o situaţie dezastruoasă din cauza lipsei de investiţii, precum şi de la riscul major ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, lansând afirmaţii tendenţioase, incorecte şi incomplete referitoare la activitatea Elcen", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Elcen susţin că un consum de păcură de 1,2% nu poate influenţa o creştere semnificativă a emisiilor de poluanţi în atmosferă şi, în consecinţă, nu afectează siguranţa şi sănătatea populaţiei. "Cu atât mai mult, nu poate contribui la depăşiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în Bucureşti. Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de ardere în vederea reducerii concentraţiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor (..) Din datele furnizate opiniei publice de instituţiile abilitate, sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activităţi, cum ar fi arderea ilegală a deşeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate", se mai precizează în comunicat.

Tot joi, la ieşirea de la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, ministrul desemnat al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a afirmat că Electrocentrale Bucureşti (Elcen) a consumat în ultimele zile păcură în proporţie de 1,2% şi nu aceasta este sursa poluării masive din Bucureşti.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri