Aproximativ 1.500 de cetăţeni români vor fi repatriaţi sâmbătă, cu aeronave ce vor ateriza pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Ei vor parcurge triajul epidemiologic în aeroport, după care vor fii plasaţi în carantină "în cadrul unor facilităţi din judeţul Constanţa", a anunţat prefectul George Niculescu, scrie Agerpres.

În contextul pandemic actual, în conformitate cu starea de urgenţă instituită pe teritoriul României şi a dispoziţiilor Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) care a analizat cele mai bune capacităţi operaţionale, s-a dispus ca începând de astăzi, 21 martie 2020, aproximativ 1.500 de cetăţeni români captivi în Italia să fie repatriaţi cu mai multe aeronave ce vor ateriza pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Organizarea transportului umanitar este realizată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu aprobarea ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela şi a secretarului de stat, Raed Arafat", a precizat prefectul Niculescu, într-o declaraţie de presă.

El a dat asigurări că toţi cetăţenii repatriaţi manifestă o stare de generală bună de sănătate.

"Politicieni iresponsabili au început să se lamenteze invocând faptul că românii, fraţii noştri, prietenii noştri, rudele noastre, nu ar trebui să beneficieze de asistenţa statului român. Aceştia pun binele lor mai presus de binele tuturor. Acelaşi comportament egoist şi iresponsabil l-au manifestat reprezentanţii unor partide şi atunci când au cumpărat toată cantitatea de orez şi de alcool medicinal din localităţi mici, pentru a-l oferi apoi în chip de ajutor cetăţenilor", a susţinut George Niculescu.

Cetăţenii români repatriaţi din Italia, din zone roşii, ce vor ateriza sâmbătă pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, vor intra automat în carantină instituţionalizată şi vor fi supuşi testării pentru a fi depistate persoanele care suferă de COVID-19. Cei depistaţi pozitiv vor merge automat în facilităţile sanitare special pregătite pentru acest scenariu iar ceilalţi vor fi cazaţi timp de 14 zile, aşa cum prevede legea, în izolare.

"Transportul conaţionalilor noştri repatriaţi din Italia se va face în condiţii de izolare, autovehiculele urmând să fie dezinfectate, astfel că niciun constănţean nu este supus la risc", a dat asigurări prefectul judeţului Constanţa.

Citește și: Președintele CJ Constanța, despre carantinarea a 1.500 de români din Italia pe litoral: O iresponsabilitate maximă

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Peste 45.000 de decese în Europa: Italia a raportat doar ieri 681 de morți
Setari Cookie-uri