Biserica Ortodoxă Română recomandă desfăşurarea la nivelul parohiilor a tuturor activităţilor filantropice de susţinere a persoanelor vulnerabile, în contextul pandemiei cu noul coronavirus şi a instituirii stării de urgenţă naţională, pentru un mod de acţiune unitar şi corelat cu eforturile instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu.

"În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19) şi a instituirii stării de urgenţă naţională, Biserica Ortodoxă Română, prin structurile sale (centre eparhiale, protopopiate, parohii şi mănăstiri), precum şi prin intermediul ONG-urilor ce funcţionează în cadrul eparhiilor, participă încă de la început la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile, împreună cu autorităţile centrale şi locale. Pentru un mod de acţiune unitar şi corelat cu eforturile instituţiilor statului care au atribuţii în domeniu, se recomandă desfăşurarea la nivelul parohiilor a tuturor activităţilor filantropice specifice acestei perioade", precizează un comunicat al Sectorului Social-Filantropic al Patriarhiei Române, citat de Agerpres.

Potrivit procedurii recomandate de BOR, în fiecare parohie va fi organizat un grup de acţiune alcătuit din preoţi, diaconi, cântăreţi, voluntari şi specialişti, care să analizeze situaţia concretă, să identifice cine are nevoie de ajutor, precum şi posibilităţile concrete de sprinjin - legătura între membrii grupului se ţine telefonic sau online.

În mod obligatoriu, grupul de acţiune va trebui să coopereze cu autorităţile publice locale, pentru eficienţă şi respectarea riguroasă a dispoziţiilor legale în vigoare. Preotul paroh va menţine legătura între grupul de acţiune pe care îl conduce şi responsabilii desemnaţi de centrul eparhial, autorităţile locale, ONG-uri, dar şi cu potenţialii beneficiari şi voluntari/donatori.

Grupul de acţiune va desemna responsabili din cadrul său care să intre în legătură, telefonic sau online, cu persoanele care necesită sprijin, iar acolo unde există posibilitatea parohia va populariza prin intermediul mijloacelor online platforma ajutacubucurie.ro şi TelVerde 0800 800 368, cu acoperire naţională, înscriind voluntarii proprii în respectiva baza de date.

"Se recomandă insistent implicarea ca voluntari a tuturor clericilor, membrilor Consiliului şi Comitetului parohial care nu au vârsta de peste 65 de ani şi îndeplinesc celelalte cerinţe legale pentru acest tip de activitate, precum şi a membrilor organizaţiilor de tineret sau caritabile ortodoxe", precizează sursa citată.

Grupurile de acţiune din parohii se vor ocupa de distribuirea de alimente neperisabile sau/şi hrană caldă, efectuarea şi livrarea cumpărăturilor uzuale (alimente, medicamente, produse de igienă), identificarea de binefăcători care să se implice financiar sau prin donaţii de produse alimentare şi igienico-sanitare în beneficiul persoanelor vulnerabile identificate în parohie.

În toate activităţile derulate se vor respecta riguros regulile de igienă şi cele de protejare a sănătăţii beneficiarilor şi voluntarilor, subliniază Patriarhia Română.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri