Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că după 15 mai românii vor putea ieși din case fără declarații pe proprie răspundere sau adeverințe de la angajator, dar a precizat că vor fi obligatorii măștile de protecție în toate spațiile publice închise și în transortul în comun.

„Dragii mei, așa vom arăta în spațiile publice după 15 mai”, a spus șeful statului, care a anunțat obligativitatea purtatului măștii de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Din 15 mai, se renunță la declarațiile pe proprie răspundere în ceea ce privește deplasările individuale, dar o serie de interdicții vor rămâne în vigoare, cum ar fi cele privind adunările publice.

Președintele a anunțat de asemenea un plan de relaxare a condițiilor de carantină „pas cu pas”, spre „noua normalitate”, în condițiile în care specialiștii spun că „virusul nu va dispărea” și „va trebui să găsim o modalitate de trai” cu el.

Principalele declarații:

  • Relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației. Vom avea în scurt timp un plan detaliat
  • Unele chestiuni trebuie anunțate din timp că să ne pregătim
  • Una dintre măsuri este cea cu masca.
  • După 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști în spațiile publce închise și când folosim transportul în comun. Vom renunta la purtarea măștii poate la anul.
  • O a două măsură este că după dată de 15 mai, după ce se epuizează actuală stare de urgență vom renunta la restrângerile care privesc persoanele. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm unde și de ce mergem.
  • Pentru protecția populației și individuală, multe restrângeri rămân în vigoare, de exemplu interdicțiile pentru adunări publice și altele
  • Până în 15 mai, până când se epuizează starea de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare. Stați acasă! După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viață nu va reveni la normalitata pe care am cunoscut-o înainte.

Declarația de presă a avut loc la finalul ședinței de lucru organizate la Cotroceni cu câțiva reprezentanți ai Guvernului, pe tema COVID-19.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri