Tăieri ilegale de arbori în valoare de 90.000 de lei au fost descoperite, în luna martie, de către inspectorii Gărzii Forestiere Suceava, în zona localităţii Suceviţa (Pârâul Rotari), informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-o postare pe Facebook, notează Agerpres.

„Garda Forestieră Suceava a continuat verificările privind stabilirea provenienţei celor 61,7 mc de lemn rotund de răşinoase confiscaţi pe 13.03.2020. Verificările au avut loc în zona de încărcare a materialului lemnos confiscat, în martie, în localitatea Suceviţa (Pârâul Rotari), unde, în platforma primară din zona menţionată, a fost constatată şi inventariată cantitatea de aproape 130 mc de lemn rotund. Ca urmare, s-a dispus ridicarea materialului lemnos şi predarea în custodie, a întregii cantităţi de lemn rotund, către cea mai apropiată structură silvică. De asemenea, în cadrul acţiunii care a continuat în fondul forestier au fost constatate mai multe cioate care nu prezentau urma unui dispozitiv circular, provenite din tăierea ilegală de arbori, cu un volum de 134,88 mc, apreciate a fi provenienţa materialului lemnos indisponibilizat de Garda Forestieră Suceava în martie. Valoarea cioatelor constatate se ridică la peste 90.000 lei", arată ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, lucrătorii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava au efectuat lucrări premergătoare pentru întocmirea unui dosar penal pentru toate faptele constatate, acesta fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

„Odată cu verificările desfăşurate, reprezentaţii I.P.J. Suceava desfăşoară activităţi specifice de cercetare, în cadrul unui alt dosar, pentru distrugere de arbori şi pentru utilizarea unui posibil dispozitiv de marcat artizanal, urmând să fie aplicate sancţiuni, conform legislaţiei specifice în vigoare, faţă de cei care vor fi găsiţi vinovaţi", subliniază instituţia.

Ministerul Mediului precizează că, în perioada următoare, Garda Forestieră Suceava, în cooperare cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerului Apărării Naţionale (MApN), va continua controalele şi patrulările în scopul prevenirii şi a combaterii delictelor silvice, atât în pădure cât şi pe drumurile publice.

Citeste si:
IGPR: 2.800 de metri cubi de material lemnos, confiscat de poliţişti
IGPR: 2.800 de metri cubi de...

Vineri seara, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, la Antena 3, că a depus, în luna februarie, o iniţiativă legislativă prin care orice transport ilegal sau tăiere ilegală să nu mai este considerată contravenţie în România, ci infracţiune, iar "toţi care taie sau transportă ilegal să-i vedem cu toţii cu cătuşe pe mâini şi să plătească".

Sursa foto: Facebook / Greenpeace Romania

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Șase companii vor să angajeze muncitorii din Sri Lanka abandonați la Otopeni
Setari Cookie-uri