29 Aprilie 2020

Costel Alexe, Ministrul Mediului: Unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să asigure salubrizarea localităţilor şi eliminarea deşeurilor abandonate



Autorităţile locale ale Capitalei nu au dat curs solicitării ministrului Mediului cu privire la identificarea şi ecologizarea depozitelor ilegale de deşeuri, iar în contextul pandemiei de Coronavirus asemenea depozite reprezintă un factor de risc suplimentar în răspândirea COVID-19, scriu reprezentanţii Ministerului Mediului pe pagina de Facebook a instituţiei.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, şi secretarul de stat Mircea Fechet au mers în Sectorul 5 din Bucureşti, în apropierea stadionului Ghencea, pe un teren grav afectat de depozitări ilegale de deşeuri, scrie Agerpres.

"Ministrul a cerut, la începutul acestei luni, tuturor primăriilor din ţară, să identifice şi să ecologizeze astfel de zone, aşa cum prevede legea. Cel puţin la nivelul Capitalei, autorităţile locale nu au dat curs solicitării. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu vor verifica, în perioada următoare, modul în care autorităţile locale au dat curs acestei solicitări", precizează Ministerul Mediului.

Potrivit ministrului de resort, Bucureştiul este înconjurat de astfel de zone abandonate, aceeaşi situaţie fiind întâlnită şi în judeţul Ilfov, dar şi în multe dintre marile oraşe ale ţării.

Costel Alexe a reamintit, în context, că a solicitat prefecturilor să ceară tuturor primăriilor din ţară să demareze, în regim de urgenţă, eliminarea deşeurilor abandonate şi salubrizarea zonelor.

"Iată, dragi români, cum arată Capitala României în 2020. Ne aflăm pe un câmp plin de deşeuri, de toate felurile, abandonate fără cel mai mic respect faţă de mediu şi faţă de bucureşteni. Din păcate, nu vorbim de un caz singular. Bucureştiul este practic înconjurat de astfel de zone abandonate. În Ilfov, situaţia este identică. Şi ea se repetă în multe dintre marile oraşe ale ţării. Legea spune foarte clar: unităţile administrativ teritoriale sunt obligate să asigure salubrizarea localităţilor şi eliminarea deşeurilor abandonate. La începutul acestei luni, am solicitat Prefecturilor să ceară tuturor primăriilor din ţară să demareze, în regim de urgenţă, eliminarea deşeurilor abandonate şi să asigure salubrizarea zonelor. Am oferit şi un termen, care expiră mâine, 30 aprilie. Puteţi vedea şi dumneavoastră care este răspunsul administraţiei din Bucureşti. Chiar dacă Primăria Generală şi cele 6 primării de sector au primit solicitarea prefecturii încă din data de 3 aprilie nu au mişcat un deget", a declarat ministrul Mediului.

Acesta a anunţat, astfel, că, începând de luni, toate primăriile vor fi verificate de comisarii gărzii de mediu.

"Vă rugăm să ne sprijiniţi! Dacă aveţi, în localităţile voastre, astfel de zone, trimiteţi-ne imagini şi informaţii pe adresele de email sau pe paginile de Facebook ale comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu. Am cerut comisarilor de mediu să verifice toate sesizările şi să se asigure că primăriile îşi fac treaba, prin poliţia locală şi firmele de salubrizare. Fac un apel şi la proprietarii privaţi de terenuri. Sesizaţi orice astfel de situaţie apărută pe terenul dumneavoastră", a mai precizat Costel Alexe.



Citeste si