Premierul Ludovic Orban s-a declarat șocat în urma deciziei CCR de neconstituționalitate a amenzilor aplicate de autorități în perioda stării de urgență și a declarat că „este un îndemn la anarhie”, fiind posibil ca autoritățile să nu mai poate da amenzi. Referitor la decizia de neconstituționalitate a abrogării pensiilor speciale, premierul a spus că există un conflict de interese, pentru că judecătorii care au luat această decizie beneficiază de pensii speciale.

„Actuala Curte Constituțională este de partea celor care încalcă legea, nesancționându-i pe cei care au încălcat regulile impuse în perioada stării de urgență. Practic, prin această decizie se poate spune că autoritățile sunt aprope împiedicate să apere sănătatea oamenilor. Autoritățile se poate să nu mai dea amenzi. Este o decizie care mă șochează și care are un vădit caracter politic și se situează în favoarea minorității extrem de reduse care încalcă legea și nesocotește majoritatea românilor, peste 98%, care respectă legea și s-au comportat responsabil și au contribuit la limitarea virusului din cadrul pandemiei”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Orban: Practic, este un îndemn la anarhie

„În privința amenzilor, vom căuta o cale legală pentru ca autoritățile să poată să lupte eficient împotriva celor care nu respectă reguli, cu siguranță vom găsi soluții constituționale și legislative. Această decizie a CCR este o invitație pentru fiecare cetățean la nerespectarea regulilor. Practic, este un îndemn la anarhie și la un comportament incorect față de societate și față de semeni. Vom analiza noul context creat de deciziile CCR și vom găsi cele mai bune soluții pentru a putea limita răspândirea virusului”, a mai spus Orban.

În plus, Curtea Constituțională a admis sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.

„În ceea ce privește decizia legată de neconstituționalitate a legii care a reglementat desființarea pensiilor speciale, și prin această decizie, Curtea a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionări, că urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor celor care au beneficiat de pensii speciale. PNL a susținut constant ca principiul fundamental care să stea la baza pensiei să fie cel al contributivității. Singura excepția este cea a pensiilor de serviciu a cadrelor militare. Acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de niște oameni care nu ar trebui să ia astfel de decizii, pentru că sunt beneficiari de pensii speciale și sunt în conflict de interese. În privința legii de desființare a pensiilor speciale, vom încerca să modificăm legea”, a explicat Orban.

Alte declarații ale premierului:

  • După 1 iunie, se poate continua plata șomajului tehnic pentru acele domenii care au restricții. Pentru celelalte domenii, vom trece pe măsuri active.
  • Tudorel Toader este o ruşine pentru România şi nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneţia România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenţei Justiţiei, împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, aşa cum a fost Tudorel Toader.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri