Edilul Capitalei, Gabriela Firea a explicat, la începutul ședinței CGMB, cum vor fi testați cei 11.000 de bucureşteni în cadrul proiectului “Testăm pentru București”, care se adresează celor care nu sunt nici în carantină, nu au nici simptome și nici nu sunt persoane contacte ale bolnavilor de COVID-19. Proiectul a fost aprobat.

Update ora 16:00:

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de luni, proiectul de hotărâre „Testăm Pentru București!", prin intermediul căruia 11.000 de bucureșteni vor fi testați pentru indentificarea virusului SARS-CoV-2. Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 11 abțineri.

Știre inițială:

”Proiectul “Testăm pentru București” va da start testării în municipiul București, o testare care nu poate fi contestată de nicio autoritate și nicio persoană. Este o testare care se bazează pe principiul aplicat în marile orașe din Europa”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței CGMB.

Potrivit edilului Capitalei, proiectul se adresează bucureștenilor care nu sunt nici în carantină, nu au nici simptome și nici nu sunt persoane contacte ale bolnavilor de COVID-19. ”Ne va da imaginea infectării din acest moment și vom putea lua cele mai bune măsuri de relaxare”.

Primăria Capitalei, prin ASSMB, va realiza parteneriate cu toate spotalele de stat și clinicile private care vor dori să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR, acreditate și avizate.

Citește și: Cum vrea PSD să repornească economia după pandemie - suspendarea de impozite și acordarea de sume de bani angajaților și angajatorilor

PMB va lansa o platformă cu teste unde se vor putea înscrie voluntarii care doresc să fie testați, în primă fază, 11.000 de persoane.

În centrele de carantină din București mai sunt 300-400 de persoane

”Nu dăm vouchere, nici bonuri, cum neadevărat s-a scris în aceste zile. Nu facem altceva decât ceea ce se întâmplă în toată lumea, să testăm persoanele fără simptome, dar care pot fi contaminate și să reprezinte vectori de transmitere. Doar așa putem reporni activitățile și economia.

Dacă mai amânăm vom avea mult prea multe persoane infectate dar fără simptome și care vor reprezenta vectori de transmitere în comunitate”, a mai declarat Firea.

Totodată, Gabriela Firea spune că în acest moment nu mai sunt multe persoane în carantină. ”Dacă acum o lună erau 2.000, acum sunt 300-400, care pot să fie testate lejer”.

Vezi și: OMS va lansa o aplicaţie de evaluare a simptomelor COVID-19 și a identificării bolnavilor: Este pentru țările care nu au nimic

De asemenea, edilul Capitalei a anunțat că capacitatea de testare în București este de 3.500 de teste pe zi, deci ”nu vom aglomera spitalele și clinicile private cu proiectul nostru”.

20.000 de teste rapide cumpărate de PMB, folosite într-un proiect separat de testare

Primarul general al Capitalei a spus că și cele circa 20.000 de teste rapide cumpărate de PMB și cele 6 primarii de sector vor fi folosite, dar într-un proiect separat de testare.

"Ce se întâmplă cu testele de anticorpi? Acel proiect este unul separat, care va fi realizat. PMB și cele 6 primarii de sector și-au îndeplinit obligații din protocolul încheiat cu Matei Bals. Avem teste, avem infrastructură. Avem cadre medicale. Avem eșantioane realizate de Matei Bals.

Cetățeni aleși vor primi scrisoare de invitare și să sune la call center al PMB prin ASSMB și li se va spune unde să se prezinte pentru tesatarea de anticorpi", a precizat Firea.

Gabriela Firea spune că toate rezultatele testelor le vor fi comunicate autorităților sanitare, pentru analiză.

Vezi și: Afaceri care produc bani pe timp de criză: compania care angajează zeci de persoane pentru a face combinezoane

Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri