19 Iunie 2020

Coronavirus | Un nou experiment video arată modul în care saliva călătorește în aer când vorbim fără mască



Este cunoscut faptul noul coronavirus este extrem de contagios și poate fi transmis dacă o persoană infectată tușește, strănuta sau chiar vorbește în apropierea altora. Un experiment, publicat recent, arată exact cât de departe pot circula particulele de salivă în aer atunci când vorbești cu și fără mască si care pot conține virusul.

Particulele de salivă generate în timpul vorbirii au fost implicate mereu în transmiterea unor virusuri de la o persoană la alta, inclusiv în ceea ce privește răspândirea Covid-19.

Dar, în timp ce particulele mai mari cad rapid la sol, cele mici se pot deshidrata și persista în aer, unde se comportă ca un aerosol (termen care definește un ansamblu de particule, solide sau lichide, aflate în dispersie). În cadrul experimentului New England Journal of Medicine au fost utilizate fascicule de laser pentru a vizualiza particulele de salivă generate de vorbire și traiectoriile acestora.

În partea stânga a imaginilor de mai jos, se poate observă cum în timpul vorbirii, fără mască de protecție, sunt propagate în aer particule de salivă care pot conține inclusiv noul coronavirus dacă persoană respectivă este infectată. Mai mult, suprafața de dispersie și numărul particulelor crește odată cu intensitatea vorbirii. Pe de altă parte, în dreapta se observă că purtatul unei măști de protecție împiedică dispersia acestor particule.

Un număr de 320 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus a fost raportat în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 23.400. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 608.771 de teste.

La ATI, în acest moment, sunt internați 184 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.392 de persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.



Citeste si