De astăzi se liberalizează piața gazelor. Ce trebuie să știm

Discuția despre schimbarea furnizorului de gaze s-a rostogolit în spațiul public în ultima vreme, ridicând următoarele întrebări firești: vom plăti mai mult pentru gaze? Cât de complicat este să schimbăm furnizorul? Dacă nu vrem să schimbăm furnizorul, ce se întâmplă? etc. În fața tuturor acestor necunoscute, este bine să știm câteva lucruri concrete despre liberalizarea pieței gazelor.

Consumatorul nu este în dezavantaj orice ar fi

1. Pentru consumatori, schimbarea furnizorului nu implică niciun fel de costuri, fiind necesară doar transmiterea noului furnizor a anumitor date personale și citirea cu atenție a contractului propus de acesta. Apoi, noul furnizor se va ocupa de restul procesului birocratic, ceea ce înseamnă că, cel puțin din vedere tehnic, pentru client nu se schimbă nimic.

2. Consumatorii care nu și-au ales până acum un furnizor nu trebuie să fie îngrijorați că ar putea rămâne fără gaze. ANRE (Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei) oferă o perioadă de grație de un an în care clienții vor fi taxați la nivelul ultimei oferte făcute de furnizorul actual. Chiar și așa, însă, prețurile de pe factură vor fi mai mici decât ofertele publice ale Engie și E.ON Energie România, pentru că ANRE a redus tarifele de distribuție cu 1,5 lei/Mwh pentru Engie și 0,2 Mwh pentru E.ON.

3. Chiar dacă au semnat un contract nou cu un alt furnizor până la 1 iulie, sau tot cu furnizorul vechi, consumatorii pot schimba oricând gratis furnizorul în termen de 21 de zile, în cazul în care primesc o ofertă mai atractivă.

Citiți articolul integral pe RisCo.

Citeste si:
Ai lucrat în regim de telemuncă? Poți primi 2500 de lei
Ai lucrat în regim de...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Sursa foto: stevepb | Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri