Guvernul va reveni la garanția pe sticle

Obiceiul de a plăti o garanție atunci când cumpărăm un recipient de sticlă ar putea reveni în România. Ministerul Mediului vrea să implementeze acest sistem inclusiv pentru pet-uri, iar cumpărătorii ar urma să primească garanția înapoi, la returnarea ambalajului. Ministrul Costel Alexe spune că măsura va intra în practică la finalul acestui an. Cadrul legal există încă din 2018, însă totul a rămas doar pe pe hârtie, scrie Digi24.

România are o rată de reciclare e deșeurilor municipale de 14 la sută. Asta deși obiectivul asumat până la sfârșitul anului este 50 la sută.

Nu există peste tot infrastructură. În legislație se spune ca trebuie pubele de colectare selectivă din poartă în poartă, în unele locuri nu sunt. Nu a fost nicio campanie de conștientizare puternică, pentru a arăta populației avantajele și dezavantajele.

Valentin Krancevik, Let's Do it Romania

În lipsa pubelelor și a bunului-simț, unele deșeuri, cum sunt recipientele de sticlă sau de plastic sunt aruncate pe stradă. Pentru a încuraja populația să recicleze, autoritățile de mediu vor să reintroducă în România sistemul garanție - depozit pentru ambalaje de sticlă sau PET-uri.

Citeste si:
Scandal politic pe spitalul modular de la Iași, aflat în...
Scandal politic pe spitalul...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau pet-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare.

Costel Alexe, ministrul Mediului

Regula va fi obligatorie până la sfârșitul anului, spune ministrul Mediului. Prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu.

Citeste si:
Măşti şi mănuşi de protecţie au fost găsite în şapte fluvii europene
Organizații de mediu...
Sursa foto: John Cameron/Unsplash

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri