Percheziții în Italia şi în România, într-o anchetă care vizează o reţea specializată în fraude informatice

Percheziții de amploare în județele Vâlcea și Bistrița-Năsăud, la domiciliile unor persoane bănuite de fraudă informatică și spălare de bani. Totodată, au fost emise patru mandate europene de arestare, iar perchezițiile s-au făcut concomitent atât în Italia cât și în România.

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au făcut 5 percheziții în județele Vâlcea și Bistrița Năsăud, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Italia, într-o cauză ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică și spălare de bani.

De asemenea, concomitent, în Italia, au fost efectuate 12 percheziții în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv, scrie Digi24.

Potrivit acestora, în perioada iunie 2018 - aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza orașului Genova. Membrii acestuia au efectuat operațiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiașe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziție respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operațiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârșirea unor fraude online prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false.

Astfel, membrii grupării au reușit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile așa numiților “money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase și împărțite între membrii grupului infracțional care le aduceau într-un final pe teritoriul României.

Citeste si:
ANAF anunta ca nu face descinderi in apartamentele romanilor
ANAF anunta ca nu face...

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 1,6 milioane de euro.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecție numismatică și mai multe documente.

În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și au fost instituite măsuri asiguratorii asupra sumelor de bani și asupra a 2 autoturisme și 2 imobile.

La perchezițiile efectuate ca urmare a unor activități investigative desfășurate începând cu luna ianuarie 2020 au participat și polițiști din cadrul Polizia Postale Genova.

Citeste si:
Vulcanul Etna a erupt pentru a cincea oară în câteva zile
Vulcanul Etna a erupt pentru...

Sursa foto: Shutterstock/ Nikolay Gyngazov

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri