Preşedintele ungar János Áder le-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, să-şi pună în valoare influenţa în vederea opririi poluării râurilor Tisa şi Someşului.

Scrisorile – publicate marţi pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii – arată că inundaţiile din ultima vreme au adus, contrar promisiunilor, o nouă cantitate imensă de PET-uri şi alte deşeuri pe teritoriul Ungariei, ceea ce reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic, totodată împiedică pescuitul şi turismul, are un efect dăunător grav asupra naturii şi în plus este şi respingător, scrie G4Media.

Preşedintele ţării s-a adresat ambilor omologi ai săi spunând că guvernul de la Budapesta a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din cele două ţări vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a manifestat în prea puţine măsuri
eficiente, care au dus la şi mai puţine îmbunătăţiri.

„Este dezamăgitor faptul că poluarea râului Tisa cu deșeuri nu a fost redusă ... și reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului", a spus Áder în scrisoarea către Zelenski. El i-a cerut președintelui ucrainean să ajute la rezolvarea urgentă a problemei.

Aşa cum János Áder a subliniat, cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona de inundaţie a râurilor.

Poluarea râurilor și a solulului este o problemă majoră în România, unde autoritățile nu sunt capabile să-i sancționeze pe cei care aruncă deșeurile.

La începutul anului 2000, o deversare majoră de cianură a ajuns în Tisa dintr-o mină de aur din nord-estul României, care a omorât 2.000 de tone de pește, și a fost urmată de alte două deversări de nămol minier care conține zinc, plumb și cupru.

Deversările au provocat ceea ce la acea vreme a fost numit cel mai grav dezastru de mediu care a lovit Europa centrală de la accidentul nuclear de la Cernobâl.

Sursa foto: John Cameron/Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri