Experimentul fizicianului Cristian Presură: 6 ore cu două măști pe față, pe bicicletă și la sală, pentru a demonstra că nu scade saturația cu oxigen a sângelui

Persoanele care nu vor să poarte mască nici măcar în spații închise argumentează că nu li se oxigenează sângele. Cercetătorul Cristian Presură a făcut un experiment: a purtat 6 ore două măști, una peste alta, a mers pe jos, cu bicicleta, și a fost la sală, iar concluzia experimentului său este că saturația în oxigen a sângelui nu a scăzut.

Fizicianul a purtat o mască refolosibilă și una de unică folosință, cu 3 straturi, pe timpul celor 6 ore. Saturația a variat înte 97-98%, în condițiile în care ea trebuie să fie peste 94%, scrie Digi24.ro.

„Este o explicație: numărul de molecule de oxigen. În aerul pe care îl inspirăm, avem cam 20% molecule de oxigen. Înseamnă că 20 de molecule sunt de oxigen. Când inspirăm, oprim 4 molecule și aerul pe care îl expirăm are concentrație de 16%. Înseamnă că acea concentrație de sub mască variază între 16 și 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt între 16 și 20. Corpul are de unde să ia oxigen. În realitate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin mască, luăm foarte mult aer din afară și atunci concentrația e foarte aproape de 20%. Ca să-i liniștim pe toți, chiar dacă concentrația ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer și unde saturația oxigenului nu scade”, a explicat Presură.

Sursa foto: Facebook Cristian Presură


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri