UPDATE Masca de protecție devine obligatorie în aer liber în Argeș

Masca de protecție devine obligatorie în aer liber în Argeș, de miercuri, 29 iulie, atunci când se formează grupuri mai mari de două persoane, a decis Consiliul Județean pentru Situații de Urgență.

Obligativitatea măștii de protecție în spații publice și private vizează persoanele de peste 5 ani.

În plus, în mijloacele de transport în comun vor avea voie mai puțini pasageri, doar cei care ocupă scaunele, fără să fie permiși călători în picioare, iar autobuzele nu vor mai putea pleca din stații dacă pasagerii nu au mască de protecție.

Măsurile de aplică pentru toate localitățile județului Argeș şi vor rămâne în vigoare până când numărul cazurilor de COVID-19 va intra pe un trend descrescător.

„Am dispus ca toate evenimentele private care se vor organiza în perioada următoare se vor supune restricţiilor de program (...), astfel încât vor putea să se desfăşoare până la ora 22,00 în timpul săptămânii, iar în weekend până la ora 23,00. De asemenea, am luat măsura obligativităţii portului măştii de către toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani în toate locurile publice sau private, închise sau deschise, oriunde există o aglomerare de persoane. Unde sunt mai mult de două persoane în acelaşi loc, masca devine obligatorie", a declarat prefectul Emanuel Soare.

Citeste si:
Purtarea măștii de protecție în aer liber, obligatorie și în...
Purtarea măștii de protecție...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Toate instituţiile publice trebuie să-şi adapteze activitatea şi să asigure respectarea măsurilor de prevenire. Autorităţile vor verifica respectarea acestor măsuri şi în cazul operatorilor economici.

„Orice operator economic care nu respectă legislaţia în vigoare va fi amendat şi închis pentru o perioadă de 15 zile", a mai spus Emanuel Soare.

Măsuri în pieţele agro-alimentare

Conform deciziei adoptate atunci de CJSU Argeş, administratorii pieţelor agro-alimentare, precum şi operatorii economici având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul, trebuie să monitorizeze permanent, în incinta spaţiilor comerciale, respectarea de către vânzători şi cumpărători a măsurilor de conduită socială şi de prevenţie - evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de 1,5 metri între cetăţeni, purtarea măştii de protecţie şi a mănuşilor de unică folosinţă de către personalul care deserveşte populaţia.

O altă măsură suplimentară prevedea suspendarea tuturor evenimentelor publice de tip târg sau bâlci, precum şi activitatea de agrement piscine şi bazine de înot, cu excepţia activităţilor fizice desfăşurate, potrivit legii, de către sportivii de performanţă. Interdicţia este valabilă în toate localităţile judeţului Argeş, în perioada 23 iulie - 9 august, cu posibilitatea de prelungire a duratei în funcţie de evoluţia cazurilor de COVID-19.

Program pentru terase

"Administratorii societăţilor comerciale care deţin terase a căror activitate a fost redeschisă pe perioada stării de alertă vor proceda la reducerea programului de funcţionare a acestora până la ora 22,00 în cursul săptămânii şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică, asigurând monitorizarea permanentă a respectării de către personalul de deservire şi de către clienţi a măsurilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, potrivit legii", se mai menţiona în comunicatul Instituţiei Prefectului Argeş.

În Argeș au fost 129 de cazuri de COVID-19 raportate luni, iar în ultimele două săptămâni, județul și-a dublat numărul de îmbolnăviri. Autoritățile județene spun că nu este deocamdată cazul impunerii carantinei în unele localități. Săptămâna trecută a fost redus programul teraselor, iar sălile de jocuri și piscinele au fost închise temporar.

Citeste si:
Județul Argeș a lăsat deschise ”păcănelele”, dar a închis sălile de...
Județul Argeș a lăsat...

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se va întruni în cursul zilei de marţi pentru a discuta noile propuneri formulate de specialişti ca măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19, care ar urma să fie introduse în HG privind starea de alertă în cadrul unei şedinţe de Guvern care va avea loc miercuri, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri