O gravidă, depistată cu COVID-19, a decedat în timpul transferului între spitale. Manager: Azi am avut un caz halucinant

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, vorbește despre „un caz halucinant”: o femeie gravidă, depistată cu COVID-19, a decedat în timpul transferului de la Arad către Timișoara. Pătrașcu spune că atât femeia, cât și fătul puteau fi salvați, dacă o simplă intubare ar fi fost făcută la timp, notează Digi24.ro.

Femeia, în vârstă de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, urma să fie transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, dar a făcut un stop cardio-respirator în ambulanță și a fost redirecționată către Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara. Tânăra a suferit încă trei stopuri cardio-respiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât și fătul au decedat.

„De ce este halucinant cazul? Pentru că din informațiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad, inițial în Secția de Chirurgie, pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze, a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător. Din informațiile noastre, a fost „descoperita” în această dimineață la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant, având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI”, explică managerul Spitalului Județean Timișoara, într-o postare pe Facebook.

„Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt”, mai spune managerul.

Trei anchete sunt în derulare cu privire la decesul gravidei decedate care avea COVID-19, datele preliminare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad arătând că avea unele comorbidităţi care au favorizat agravarea bolii, între care diabet şi obezitate.

Citeste si:
Doctorul Virgil Musta: Îmi este frică că vom ajunge în situația...
Doctorul Virgil Musta: Îmi...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri